[text]

Kerstmis in Göteborg

Göteborg is dol op kerst. Koren die kerstliederen zingen, kaarsen, schaatsen, kastanjes poffen, kraampjes vol traditioneel handwerk en Zweedse specialiteiten: je kunt hier je hart ophalen. Het handelsmerk van de stad zijn de miljoenen kerstlichtjes.

  • Gothenburg at Christmas time

Gothenburg at Christmas time

Kerstverlichting extravaganza

Loop de ‘Laan van het licht’, de fantastisch verlichte 3 km lange route van de haven naar het amusementspark Liseberg. Je kunt er ook vanaf het water van genieten door vanuit het centrum met de Paddan naar Liseberg te varen.

Zingen, schaatsen en een heleboel noten

Het Bältespännarpark is een klein park dat helemaal gek wordt met kerst. Het is een prima plek voor een charmante, kleine ijsbaan, een zakje gepofte kastanjes en het gezellige kerstcafé. Met de serenades van een groot aantal vrolijke koren.

Kerstmarkten

De stad wordt één grote kerstmarkt met her en der markten: in Nordstan, Haga, Kronhuset en op het Gustav Adolfs Torg. En buiten de stad in het schitterende slot Gunnebo met zijn al even schitterende tuinen. Het amusementspark Liseberg geeft met zijn vijf miljoen kerstlichtjes en de grootste kerstmarkt van Zweden de toon aan.

Hoe bevries je niet

Overweeg eens een koffie- of theestop (ofwel ‘fika’, officieus de favoriete activiteit van Zweden) in de charmante wijk Haga met zijn straten met kinderkopjes. Om lekker binnen op te warmen. Wapen jezelf met eigengemaakte lussekatter, de traditionele saffraanbroodjes met kerst, of met het vanwege zijn omvang beroemde kaneelbroodje (kanelbulle) van Café Husaren.

Julbord – Kerstsmörgåsbord

Julbord, het kerstsmörgåsbord in Zweden, heeft Zweedse favorieten – op honderd manieren ingelegde haring, wildpaté, gerookt rendier en gemarineerde zalm. Alles uiteraard weg te spoelen met overvloedige hoeveelheden bier en sterke drank.

Ervaar de gourmetkant van Göteborg

Onthoud voor een wintermenu met stijl dat Göteborg een stad is van eetliefhebbers, die kan pronken met 5 restaurants met Michelinsterren, waaronder het Zweedse restaurant van het jaar, Thörnströms Kök. In deze kuststad, die beroemd is vanwege zijn schaaldieren, kun je ervan uitgaan dat de nadruk sterk op zeevis e.d. zal liggen.

Trefpunt

Als je boven de 18 bent, begeef je dan linea recta in de richting van de hutten met glögg (warme wijn) om weer warm te worden en van klassieke gemberkoekjes met de naam pepparkakor te knabbelen. En anders is er altijd nog warme chocolademelk. En vergeet in Liseberg de ijsbar niet.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden