[text]

Historisch erfgoed in Göteborg

Göteborg ligt aan de glinsterende westkust van Zweden en werd gesticht in 1621. De stadsplanners waren Nederlands en ze waren duidelijk dol op grachten. De zeevarende en veelbewogen geschiedenis van de stad wordt weerspiegeld in zijn historische gebouwen.

  • Gunnebo Castle and Gardens

Gunnebo Castle and Gardens

Waar begin je?

Begin je tocht langs de historische gebouwen van Göteborg bij het imposante, uit 1750 daterende Göteborg Stadsmuseum aan de Norra Hamngatan 12.
Het politieke centrum van Göteborg is het Gustav Adolfs Torg (plein). Hier vind je het Stadhuis van Göteborg, dat gebouwd is in 1673, en het veel moderne bijgebouw, dat is ontworpen door Gunnar Asplund.
 

Kerken

Ga voor enige ‘fishy’ architectuurgeschiedenis en verrukkelijke zeevis van de Zweedse westkust naar Feskekörka (de Viskerk) aan de Rosenlundsgatan. Dit architectonische experiment, dat is gebouwd in 1874 en oogt als een kerk, huisvest een vismarkt en restaurants met de beste en de verste zeevis van Göteborg.
Bezoek voor meer kerken, maar dan van de niet-visachtige soort, de Vasakerk aan de Engelbrektsgatan, die in 1909 is gebouwd en de Zweedse variant van de jugendstil vertegenwoordigt. Voor oudere kerken hoef je niet verder te kijken dan de Domkerk van Göteborg (Kyrkogatan 28, je kunt ‘m niet missen) uit 1815, de Duitse kerk (ook bekend als de Christinae kerk) uit 1748 aan de Norra Hamngatan en de Örgryte kerk van halverwege de 13e eeuw aan het Danska Plan.
 

Het trendy en oude Haga

Het oudste en één van de meest karakteristieke delen van Göteborg is de wijk Haga, die uit de 18e eeuw dateert. Voorheen was dit stadsdeel met lage houten huizen bezig te verkrotten, maar tegenwoordig is het officieel cool verklaard. Wandel door straten met kinderkopjes, vind coole spullen in de vintage en tweedehandszaken en pauzeer in één van de uitstekende cafés in de wijk.
 

Vorstelijk

Bezoek voor een glimp van het leven van de andere helft in het 18e eeuwse Zweden het roomkleurige, in neoklassieke architectuur opgetrokken Slot Gunnebo en Tuinen, met de bus of de auto maar 10 minuten van het centrum van Göteborg verwijderd. Je vindt er stijltuinen, een landschapspark, een café, een restaurant en een cadeauwinkel. Doe een rondleiding om het maximale uit je bezoek te halen. Het hele jaar geopend en vooral met kerst indrukwekkend vanwege een kerstmarkt.
Bezoek de officiële Göteborg site voor meer details over al deze historische locaties.

Tip!

Het is handig om de Göteborg Stadspas aan te schaffen. Je kunt dan gratis reizen met het openbaar vervoer, gratis parkeren als je met eigen auto bent, bij veel attracties in de stad heb je gratis toegang en je krijgt kortingen in winkels.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden