maandag 15 juli 2013

Noord-Zweedse stad Europese culturele hoofdstad 2014

Stem op je favoriete Umeå-kunstenaar

Umeå, de grootste stad van Noord-Zweden, is culturele hoofdstad van Europa 2014. De stad schreef in de aanloop daarvan een internationale creatieve kunstwedstrijd genaamd Artists Caught by [Umeå] uit. Vanaf vandaag kun je je stem uitbrengen op jouw favoriete Umeå-kunstenaar. Ga naar www.caughtbyumea.com en stem op een van de acht halve Nederlandse finalisten.

Umeå (spreek uit: Uumeejoh), de grootste stad in het noorden van Zweden, is gekozen als de culturele hoofdstad van Europa in 2014. De Zweedse Kroonprinses Victoria en Prins Daniel zijn ambassadeurs van Umeå. Als prelude op het culturele evenement schreef de Zweedse stad een kunstwedstrijd uit waarbij deelnemers een foto-, film- of design interpretatie van het dynamische leven en de cultuur van Noord-Zweden konden insturen. De wedstrijd is een van de grootste niet-commerciële kunstwedstrijden in Europa dit jaar.

In september en oktober 2013 maakt Umeå een tournee door zeven Europese steden om de Noord-Zweedse cultuur en het leven onder de aandacht te brengen. De kunstbijdragen van alle halve finalisten worden tentoongesteld in een ijsblok met de afmetingen 12x12x7,5 m. In Amsterdam staat het ijsblok op het Museumplein van 26 - 28 september.

Publieksstemming

“Het was heel spannend om te zien hoe creatief mensen van over de hele wereld het dynamische culturele leven in Noord-Zweden hebben geïnterpreteerd”, aldus Pauline van den Brandhof, PR-manager van VisitSweden Nederland. “In totaal zijn er 525 foto-, film- en design-bijdragen ingezonden. Nederland heeft de meeste bijdragen binnen gekregen. Een jury bestaande uit topfotografen, -filmers en -designers heeft in iedere stad 8 halve finalisten uitgekozen. Nu is het aan het publiek om te beslissen wie de drie uiteindelijke winnaars zijn die worden beloond met € 3.000. Op http://www.caughtbyumea.com/vote-on-nominees/nominees/?id=10 kan iedereen stemmen op zijn favoriete Umeå-kunstenaar.

Tourneedata

  • Kopenhagen, 5 september
  • Warschau, 12-13 september
  • Londen, 19-20 september
  • Amsterdam, 26-28 september
  • Parijs, 03-05 oktober
  • Barcelona, 17-18 oktober
  • Hamburg, 24-26 oktober
  • Grote Finale, Umeå, januari 2014

 

Over Umeå2014

Elk jaar benoemt de Europese Unie twee culturele hoofdsteden van Europa, met als doel de aandacht op ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed en de belangstelling voor de culturele rijkdom van de landen in de EU te stimuleren. In Umeå is de toekenning een belangrijk onderdeel van de groeistrategie van de gemeente. Zie ook www.umea2014.com/en/

Contact:

PR-Manager Nederland

Pauline van den Brandhof

pauline.brandhof@visitsweden.com

Tel: 020 - 520 61 25 / mobiel: 06-126 63 647

Herengracht 252

1016 BV Amsterdam

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden