maandag 2 januari 2012

Eerste Europese megadatacentrum van Facebook in Luleå

Het eerste kloppende hart van de sociale netwerksite Facebook komt in Europa in de Noord-Zweedse plaats Luleå. Het datacentrum wordt het grootste in zijn soort in Europa en het noordelijkste in deze omvang ter wereld. Luleå is blij met de komst.

 

Het datacentrum in Luleå zal in 2014 bestaan uit drie hallen met circa 10.000 computers (servers) op 28.000 vierkante meter. De eerste hal wordt al in 2012 in gebruik genomen. De eerste drie jaar betekent dit voor 300 mensen werk. Het datacentrum wordt het grootste in zijn soort in Europa en het noordelijkste in deze omvang ter wereld.


Facebook was met honderdduizenden gebruikers al vroeg populair in Zweden. Inmiddels delen wereldwijd 800 miljoen mensen hun dagelijks leven via Facebook. De Zweedse regering is blij met Facebooks keuze voor Luleå, dat het via een Europees regionaal steunfonds omgerekend 11 miljoen euro bijdraagt aan het geplande megadatacentrum, aldus de Zweedse minister van Economische Zaken Annie Lööf onlangs.

 

Groene energie
De gemeente Luleå snapt waarom Facebook voor haar stad kiest. Het relatief koude klimaat in en rond Luleå maakt natuurlijke koeling van de computers mogelijk, er wordt gebruikt gemaakt van relatief groene energie (waterkracht), er is voldoende ruimte en voldoende personeel met de juiste opleidingen en kwalificaties.

 

Alaska Luleå werd groot dankzij staal en mijnbouw. De stad ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Fairbanks in Alaska. Het Facebook-complex komt nabij de technische universiteit van de Luleå, ten noorden van het centrum. Uitstekende infrastructuur heeft bijgedragen aan de beslissing van Facebook zich in de Noord-Zweedse stad te vestigen. Het eigen vliegveld (Kallax) kan Jumbojets met gemak aan en heeft een dagelijkse vliegverbinding met Stockholm-Arlanda. Er zijn uitstekende spoorverbindingen van/naar Zuid-Zweden en Noorwegen (Narvik/Lofoten). De doorgaande route voor het wegverkeer (E4) passeert Luleå op weg van/naar Finland. Meer informatie over Luleå is te vinden op: www.visitsweden.com/zweden

 

NOOT VOOR DE REDACTIE (niet voor publicatie): voor meer informatie over Zweden of voor meer over VisitSweden, kunt u contact opnemen met: Pauline van den Brandhof, PR manager Nederland, +31 294 41 66 50, +31 6 12 66 36 47, pauline.brandhof@visitsweden.com

 

SPECIALE PERSSITE: http://www.visitsweden.com/zweden/PressRoom/Local-press-rooms/Holland/

BEELDMATERIAAL van Zweden kunt u kosteloos downloaden via http://imagebank.sweden.se/. Bij publicatie of overname van onze teksten verzoeken wij u vriendelijk ons een exemplaar toe te sturen en onze website www.visitsweden.com te vermelden.

OVER VISITSWEDEN

VisitSweden is het officiële PR- & Communicatiebureau van Zweden met als missie Zweden internationaal te promoten als vakantiebestemming en het merk “Zweden” uit te bouwen. Uitgangspunt hierbij is een diepgaande kennis van de doelgroep, en van de boodschappen en kanalen waarmee deze te bereiken is. VisitSweden heeft als doel de winstgevendheid van het Zweedse toerisme, en de inkomsten van Zweden als geheel, te helpen verbeteren, met een beter welzijn als resultaat.

 

Opgericht in 1995 als de Zweedse Reis- en Toerisme Raad is VisitSweden eigendom van de Zweedse staat, met het Ministerie van Ondernemingen, Energie en Communicatie, en de Zweedse Toeristische sector als gelijkwaardige eigenaren. Toerisme in Zweden levert een omzet op van 255 miljard Zweedse kronen (circa 28 miljard euro). De toeristische sector biedt werkgelegenheid aan 162.000 mensen (op een jaarlijkse fulltimebasis). Gelet op het aantal overnachtingen (685.834) zijn Nederlanders de vierde belangrijkste toeristengroep van Zweden.

 

VisitSweden | Flevolaan 4 | 1382 JZ | Weesp | Tel 0294 - 41 66 50 | Fax 0294 – 41 51 69| www.visitsweden.com | Twitter: VisitSwedenNL 

 

 

 

 

 

Contact:

PR-Manager Nederland

Pauline van den Brandhof

pauline.brandhof@visitsweden.com

Tel: 020 - 520 61 25 / mobiel: 06-126 63 647

Herengracht 252

1016 BV Amsterdam

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden