woensdag 25 mei 2011

Ontdek de Zweedse keuken

De Zweedse ambassade in Nederland, de Zweedse Export Raad (Export Rådet), VisitSweden en de Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands introduceren vandaag Zweedse culinaire schatten. Chefkok Jesper Johansson van Grythyttan Academy in Zweden demonstreert vandaag, samen met vijf collega chefkoks, in de residentie van de Zweedse ambassadeur in Den Haag geheimen van de Zweedse keuken.

Zweden maakt een culinaire revolutie door. De interesse voor traditionele kooktechnieken en voor lokaal geproduceerde gerechten en ingrediënten nemen toe. Het resultaat van deze evolutie is een gloednieuw gastronomisch ‘landschap’ waar mensen heerlijk kunnen tafelen; niet alleen in de grote steden maar ook in stadjes verspreid over het Zweedse platteland. Een voorproefje van Zweedse culinaire schatten geeft topkok Jesper Johansson, samen met vijf andere chefkoks, vandaag in de residentie van de Zweedse ambassadeur.

Zweedse culinaire hoogstandjes komen tot stand doordat Zweden sterke seizoenen heeft waardoor lokale producten en ingrediënten vol van smaak zijn. Zo zorgt de Zweedse zomer - met het vele licht, lange dagen en frisse avonden - ervoor dat bessen en ander fruit langzaam groeien met als gevolg dat ze verrassend puur van smaak zijn. In de herfst staan de bossen vol met verschillende soorten paddenstoelen. In Zweden mag iedereen paddenstoelen plukken en dat wordt dan ook volop gedaan.
Het water in de meren en beekjes is meestal direct drinkbaar. Door de schone lucht is Zweden in het algemeen uitermate geschikt voor het telen van natuurproducten. De Zweedse kust is de thuisbasis van de beste schaaldieren van de wereld.
De meren, bossen, bergen en weidevelden brengen een rijke en gevarieerde ‘provisiekast’ voort. Zweden houden van hun platteland, daarom gaan ze heel voorzichtig met de natuurlijke omgeving om. Ze maken dus geen gebruik van bestraling, hormoonbehandelingen of onnodige antibiotica. Door invloed van de natuur en de geringe bevolkingsdichtheid is de lucht heel zuiver en is er van milieuvervuiling nauwelijks sprake.

Vandaag trakteren chefkok Jesper Johansson, sommelier Christopher Lööb en drie voormalig bachelor studenten van Grythyttan Acadamy en de chefkok van de Zweedse ambassade in Nederland de smaakpapillen op een Zweeds culinair avontuur!

Grythyttan Academy
Grythyttan Academy promoot samen met Swedish Institute en Zweedse ambassades in de hele wereld de moderne Zweedse keuken. In 1973 toverde de beroemde chef en maître d’hotel Carl Jan Granqvist het 17e-eeuwse landhuis van de ijzerfabriek Grythyttan om in een spectaculaire gastronomische bestemming. Grythyttan werd al snel beroemd om zijn nouvelle cuisine en Carl Jan Granqvist startte in 1991 de Grythyttan Academy. Vandaag de dag is Grythyttan het Scandinavisch Centrum voor Gastronomische wetenschap en Culinaire creativiteit. De Grythyttan Academy is verbonden aan de Universiteit van Örebro en is het Centrum voor Onderwijs en Onderzoek op culinair gebied. De drie-jarige bachelor-opleidingen worden door zo’n 500 studenten gevolgd.

OVER DE ORGANISATOREN:

VISITSWEDEN
VisitSweden is het PR- & Communicatiebureau van Zweden met als missie Zweden internationaal te promoten als vakantiebestemming en het merk ‘Zweden’ uit te bouwen. VisitSweden heeft als doel de winstgevendheid van het Zweedse toerisme, en de inkomsten van Zweden als geheel, te helpen verbeteren, met een beter welzijn als resultaat.

Opgericht in 1995 als de Zweedse Reis- en Toerisme Raad is VisitSweden eigendom van de Zweedse staat, met het Ministerie van Ondernemingen, Energie en Communicatie, en de Zweedse Toeristische sector als gelijkwaardige eigenaren.

Contactpersoon:
Pauline van den Brandhof, PR-manager VisitSweden, vaste telefoon 0294 – 41 66 50 (kies 3),
mobiel 06 – 12 663 647, e-mail pauline.brandhof@visitsweden.com

VisitSweden | Flevolaan 4 | 1382 JZ | Weesp | Tel 0294 - 41 66 50 | www.visitsweden.com

ZWEEDSE EXPORT RAAD
De Zweedse Export Raad ondersteunt Zweedse bedrijven om internationaal te groeien en biedt diensten aan om de zakelijke ontwikkeling van bedrijven te bevorderen in nieuwe markten. De Zweedse Export Raad Nederland is opgericht in 1972, is gevestigd in Den Haag, en richt zich op Zweedse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of willen groeien op de Nederlandse markt. De Zweedse Export Raad werkt nauw samen met brancheorganisaties, ambassades, consulaten en Kamer van Koophandels over de hele wereld.

De Zweedse Export Raad kent een specifieke branche genaamd : Voedsel uit Zweden. Deze branche focust zich op het bevorderen van de Zweedse levensmiddelenindustrie en de Zweedse keuken in de wereld door:
• Gunstige voorwaarden op te stellen om de export te bevorderen;
• Het vergroten van de mogelijkheden van de export;
• De know-how over Zweden als culinaire bestemming te vergroten;
• Promotionele activiteiten.
 
Contactpersoon:
Johan Nylund, Project Manager Zweedse Export Raad, vaste telefoon 070-302 20 54, e-mail johan.nylund@swedishtrade.se

Zweedse Export Raad |Papestraat 27A |2513 AV |Den Haag |Tel 070 – 302 20 50 |
www.swedishtrade.se

SWEDISH CHAMBER OF COMMERCE FOR THE NETHERLANDS
Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands is een onafhankelijke, non-profit netwekorganisatie die opgericht is in 1960. Op dit moment telt de Swedish Chamber of Commerce ongeveer 150 leden bestaande uit Zweedse, Nederlandse en andere Europese bedrijven, die geïnteresseerd zijn in het versterken van hun bestaande banden met Zweden of in het uitbreiden van nieuwe markten. De missie van de Swedish Chamber of Commerce is een zakelijk en sociaal platform aan te bieden en zaken binnen dat netwerk te ondersteunen. Ook stimuleert de Swedish Chamber of Commerce het zaken doen tussen Zweden en Nederland.

Contactpersoon:
Kerstin Gerlagh, Manager Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands, vaste telefoon 020-3203226, e-mail kerstin.gerlagh@swedishchamber.nl

Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands|De Ruyterkade 5| 1013 AA |Amsterdam |Tel 020- 3203226 | www.swedishchamber.nl

Amstel Hotel Amsterdam maart 2012
Begin maart 2012 vindt in het Amstel Hotel in Amsterdam een culinair evenement plaats waarbij Zweedse producenten en inkopers van groothandelorganisaties uit Nederland elkaar ontmoeten. Het evenement omvat een ‘open-show-keuken’, lunch, matchmaking sessies en gala diner. Pers wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunnen journalisten contact opnemen met:
Pauline van den Brandhof, PR-manager VisitSweden, vaste telefoon 0294 – 41 66 50 (kies 3),
mobiel 06 – 12 663 647, e-mail pauline.brandhof@visitsweden.com

Andere geïnteresseerden kunnen bellen met:
Johan Nylund, Project Manager Zweedse Export Raad, vaste telefoon 070-302 20 54, e-mail johan.nylund@swedishtrade.se

 

Contact:

PR-Manager Nederland

Pauline van den Brandhof

pauline.brandhof@visitsweden.com

Tel: 020 - 520 61 25 / mobiel: 06-126 63 647

Herengracht 252

1016 BV Amsterdam

A part of the official gateway to Sweden