Prijsniveau in Zweden

Veel mensen denken nog altijd dat Zweden een duur land is. Dat is een hardnekkig vooroordeel. Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Alleen een glas alcohol in een horecagelegenheid kost meer dan bij ons. Maar een fles wijn bij de slijter is weer gewoon vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen.

Duur

Zweden is duur. Dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en tabak in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.

Geen euro

De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank.

Op 1 oktober 2015 krijgt Zweden nieuwe bankbiljetten met de volgende waarden: 20, 50, 200 en 1 000 kronen. De huidige biljetten van 20, 50 en 1 000 kronen zijn na 30 juni 2016 niet meer geldig.

Op 1 oktober 2016 worden er ook nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen geïntroduceerd. De huidige biljetten van 100 en 500 kronen zijn na 30 juni 2017 niet meer geldig.
Op dezelfde datum worden ook nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen ingevoerd. De huidige munten van 1, 2 en 5 kronen zijn na 30 juni 2017 niet meer geldig.

Een glaasje wijn of een biertje

Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Alleen een glas alcohol in een horecagelegenheid kost meer dan bij ons. Maar een fles wijn bij de slijter is weer gewoon vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen.

Wat kost uit eten gaan?

Als je in Zweden uit eten gaat betaal je in een gemiddeld restaurant voor een driegangen diner met wijn tussen de 25 - 50 Euro per persoon. Een kop koffie op een terras met iets lekkers erbij kost rond 6 Euro.

Credit Cards

De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden (soms kunnen American Express kaarten voor problemen zorgen).
Let op! Om te kunnen betalen of geld op te nemen met uw credit card, heeft uw kaart chip en heeft u een PIN-code nodig (Personal Identification Number). De oudere kaarten met alleen een magneetstrip werken, net als in Nederland, niet meer.

Je kunt contant geld opnemen met je Visa, MasterCard, Maestro of Cirrus-kaart op elk "Bankomat" of "Uttagsautomat" ATM.

Wat kost een overnachting?

Hoewel de prijs van een overnachting afhankelijk is van het seizoen en van de plaats hierbij een overzicht van de gemiddelde prijzen in het hoogseizoen.

Campingkaart 13 Euro
Camping (drie sterren, 1 nacht) 10 - 18 Euro
Trekkershut/Stuga (4 personen, 1 nacht) 50 - 85 Euro
Vakantiehuisje (4 personen, per week) 300 - 900 Euro
Huisje in vakantiepark (4 personen, per week) 45 - 100 Euro
Jeugdherberg/hostel 21 Euro (niet-lid 5 Euro extra)
Bed & Breakfast (2-pers kamer, per nacht) 80 Euro
Hotel (drie sterren, 2-pers kamer per nacht) 200 Euro


Advertenties:

  • Swedish crowns/kronor

Swedish crowns/kronor

A part of the official gateway to Sweden