Eetcultuur

Zweden heeft de afgelopen jaren een internationale reputatie verworven voor zijn uitmuntende culinaire kwaliteiten en op elk niveau zijn de normen hoog.

De nadruk ligt op het gebruik van natuurlijke ingrediënten van hoge kwaliteit, met name verse, ingelegde en gerookte vis en zeevruchten (vooral haring, kreeft, zalm en paling) en wild als eland en rendier. Het beroemde Zweedse smörgåsbord is de laatste tijd juist wat minder in trek, maar de meeste hotels bieden een ontbijt in smörgåsbordstijl en als je in de weken voor kerst in Zweden bent, zou je het traditionele "julbord" (kerstbuffet) eens kunnen proberen.

De huidige multiculturele samenleving heeft ook geresulteerd in een brede verscheidenheid aan restaurants met een buitenlandse achtergrond en een spannende combinatiestijl, met traditionele Zweedse gerechten in een nieuw jasje van allerlei recente uitheemse invloeden.
Ook heb je natuurlijk de bekende verkooppunten voor fast food en veel prima pizzeria’s. Wil je waar voor je geld én een smakelijke snack, dan is een hotdogkraampje met de populaire “varmkorv” nooit ver weg.

In de meeste restaurants kun je op lunchtijd een "Dagens rätt" (gerecht van de dag) krijgen. Deze warme luch, vaak inclusief een salade, een drankje en koffie wordt geserveerd van circa 11 uur ’s morgens tot 2 uur ‘s middags.

Er zijn ook talloze cafés en cafetaria’s voor lichtere snacks.


Advertenties:

  • Fresh potatoes and bleak roe, a Swedish specialty

Fresh potatoes and bleak roe, a Swedish specialty

A part of the official gateway to Sweden