Winkelen

Zweden is toonaangevend als het op modern design aankomt. In diverse outletwinkels kun je bekende merkproducten kopen tegen een lagere prijs.

Design

Voor wat betreft modern design is Zweden toonaangevend in de wereld. Je vindt er eetgerei, porselein, sportartikelen, textiel, handgemaakte artikelen, kristal, sieraden, zilver, fijn glaswerk, aardewerk, meubelen, auto’s en mobiele telefoons van hoge kwaliteit. 

Uitverkoop en koopjes

Let op de diverse aankondigingen voor een uitverkoop. ‘REA’ betekent uitverkoop; ‘Extrapris’ betekent kortingen van tenminste 10%, en ‘Fynd’ staat voor speciale aanbiedingen. 
Kom je onderweg een bordje tegen met 'Loppis' dan is er een rommelmarkt.

Outlets

Glas en kristal van hoge kwaliteit zijn in heel Zweden verkrijgbaar. ‘B-keus’ koopjes vind je in de outletwinkels van Orrefors en Kosta Boda in Småland. Voor keramiek biedt Nya Höganäs-Keramik, in Höganäs (in het zuiden van Zweden) koopjes tot 40% onder de gewone winkelprijzen. 

Traditioneel Zweeds handwerk

Overal in Zweden, zelfs in kleine dorpen, zijn er ‘hemslöjd’ winkels, waar je traditionele handgemaakte artikelen kunt kopen, zoals gebreide kleding, borduurwerk en houtsnijwerk.

Markt en Saluhall

In Zweden worden veel traditionele markten en braderieën het hele jaar door op een vast tijdstip gehouden. Soms zijn het jaarlijkse, eenmalige evenementen die duizenden bezoekers trekken. Vraag bij de plaatselijke VVV naar markten zijn in het gebied dat je bezoekt.

In de grote steden zoals Stockholm en Göteborg vind je bovendien overdekte markten, de zogenaamde Saluhall. Hier kun je dagelijks verse producten kopen zoals groente en vis.

Landwinkels

Op het platteland vind je overal kleine landwinkels waar je van alles kunt kopen, van tuingereedschap en toiletpapier tot schoenveters, pleisters en lang houdbare levensmiddelen. Deze winkeltjes fungeren vaak ook als postkantoor. Erg handig voor trekkers, al weet je nooit waar je zo´n winkeltje tegenkomt. 

BTW

In Zweden is BTW (moms) altijd in de verkoopprijs begrepen. Inwoners van buiten de EU kunnen de BTW via Global Refund Sweden terugvorderen wanneer ze de EU verlaten.

Openingstijden

Maandag - vrijdag: 9.30 uur - 18.00 uur.
Zaterdag:  9.30 uur - 14.00 - 16.00 uur.
 
In grotere steden blijven warenhuizen open tot 19.00 uur of langer. Sommige grote winkelketens zijn ook open op zondag van 12.00  tot 16.00. Op dagen vóór feestdagen sluiten de winkels meestal eerder.


Externe links

Advertenties:

  • In larger towns you can also shop on Sundays

In larger towns you can also shop on Sundays

A part of the official gateway to Sweden