Restaurants in Zweden

Zweden geniet de laatste jaren internationale faam om zijn voortreffelijke keuken van hoog niveau in alle opzichten. De nadruk ligt op hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten,  in het bijzonder verse, gerookte en ingelegde vis (vooral haring, rivierkreeft, zalm, paling) en wild, zoals eland en rendier.

Het beroemde Zweedse smörgåsbord wordt dezer dagen minder vaak aangeboden, maar de meeste hotels hebben een ontbijt in de stijl van het smörgåsbord en als je er vlak voor Kerstmis bent kun je het traditionele ‘julbord’ uitproberen (Kerstbuffet).

De multiculturele maatschappij heeft gezorgd voor een grote verscheidenheid aan exotische restaurants en een spannende, culinaire uitwisseling, waarbij de traditionele Zweedse gerechten vermengd zijn met nieuwe, buitenlandse invloeden.

Alle bekende fastfoodrestaurants en pizzeria’s zijn aanwezig. En als je waar voor je geld wilt en zin hebt in een smakelijke snack, is er altijd wel een hotdogkar te vinden waar de populaire ‘varmkorv’ te verkrijgen is (vanaf slechts 10 Zweedse kronen, oftewel 1 Euro).

Prijsniveau

Een diner van drie gangen met wijn kost ongeveer 300 - 700 Zweedse kronen in een restaurant met gemiddelde prijzen (30 - 70 Euro). Een ‘Dagens rätt’ (dagmenu) is in de meeste restaurants rond lunchtijd verkrijgbaar en wordt van ongeveer 11.00 tot 14.00 uur geserveerd. Dit kost tussen 60 - 90 Zweedse kronen (6 - 9 Euro) voor een hoofdgerecht (vaak is er keuze), brood en boter, salade, frisdrank en koffie. Er zijn genoeg cafés en cafetaria’s voor lichtere snacks.

Credit Cards

De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden (soms kunnen American Express kaarten voor problemen zorgen).
Let op! Om te kunnen betalen of geld op te nemen met uw credit card, heeft uw kaart chip en heeft u een PIN-code nodig (Personal Identification Number). De oudere kaarten met alleen een magneetstrip zal niet werken.

U kunt contant geld opnemen met uw Visa, MasterCard, Maestro of Cirrus-kaart op elk "Bankomat" of "Uttagsautomat" ATM.

Fooien

De bediening en service wordt in hotels en restaurants automatisch verrekend in de prijs. In restaurants wordt echter wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% bovenop de prijs. Ook taxichauffeurs rekenen op een dergelijke fooi. Het geven van fooien in hotels is uiteraard mogelijk, maar er wordt niet op gerekend.
Een goede regel is het naar boven afronden van het eindbedrag. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.

Roken

In alle openbare gelegenheden in Zweden is roken verboden. Dat geldt onder andere voor binnenlandse vluchten, openbaar vervoer en openbare gebouwen van de overheid. Sinds 1 juni 2005 is het roken in horecagelegenheden verboden (behalve als de bediening in de buitenlucht plaatsvindt). Elke horecaondernemer heeft de mogelijkheid (maar is niet verplicht) roken in hiervoor bestemde ruimtes toe te staan.


Advertenties:

  • Sweden offers a wide range of restaurants

Sweden offers a wide range of restaurants

A part of the official gateway to Sweden