Post, telefonie en internet

Zweden biedt prima faciliteiten voor zowel vast als mobiel telefoonverkeer. In de bergen en onbewoonde gebieden is er echter niet altijd dekking, dus hou daar rekening mee.

Voor postzegels kun je terecht bij de Pressbyrå´s (kiosk), supermarkten, benzinestations en op het postkantoor. In Zweden zijn de brievenbussen geel.

Post

De meeste Zweedse postkantoren zijn door de weeks geopend van 09.00 –15.00 uur (donderdag van 09.00 – 18.00). Je kunt hier vreemde valuta wisselen en uw travellers cheques verzilveren.

Tegenwoordig zijn postkantoren ook in diverse winkels opgenomen, zoals in supermarkten, kiosken en benzinestations. De openingstijden verschillen, afhankelijk van de winkel. Doorgaans zijn er ruime openingstijden. Kijk uit naar het blauwe uithangbord van de posterijen (met het logo van de posthoorn).

Postzegels zijn te verkrijgen bij postkantoren en de meeste kiosken (Pressbyrå).

Er zijn twee soorten brievenbussen. De blauwe is alleen voor lokale en de gele voor nationale en internationale bestemmingen.

Bellen vanuit en naar Zweden

Als je uit het buitenland naar Zweden belt kies je +46, gevolgd door het netnummer (waarvan je de eerste nul weglaat) en het gewenste nummer. Als je vanuit Zweden naar het buitenland belt kies je 00 plus het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32), gevolgd door het netnummer en het abonneenummer.
 
Er zijn twee soorten telefooncellen, waar je met met telefoonkaarten of creditcards kunt bellen. Telefoonkaarten zijn bijna overal verkrijgbaar, van kranten- en tijdschriftenwinkels of kiosken (zoals Pressbyrån) tot supermarkten. Creditcardtelefoons (aangeduid met ‘CCC’) zijn ook ruim voorhanden.

Mobiele telefoon

De mobiele telefoon wordt veel gebruikt in Zweden. In Zuid-Zweden is de dekking zo goed als 100%, hoewel er hier en daar op het platteland wat gaten vallen. In Noord-Zweden is er dekking langs de grote wegen, aan de kust en in de steden, maar niet altijd in de onbewoonde gebieden. Dus let op: mobiele telefoons kunnen in noodgevallen niet altijd gebruikt worden – zo is er bijvoorbeeld in de bergen niet altijd dekking!
 
Je kunt bellen via de netwerken van Telia mobile, Tele2 of Vodaphone (900 en 1800 MHz.). Kaarten die het dekkingsgebied van deze netwerken aangeven zijn via Internet te verkrijgen. 

Internet en e-mail

De meeste luchthavens, treinstations, openbare bibliotheken (gratis) en hotels bieden computerservice met toegang tot het Internet aan. In de meeste steden zijn er ook internetcafés.
 
Meer informatie kun je krijgen bij de plaatselijke VVV’s.


Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden