[text]

Welkom in Astrid Lindgrens Wereld

  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland
  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland
  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland
  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland
  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland
  • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland

Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland

Hier worden sprookjes werkelijkheid

In Vimmerby, in Småland, ligt een hele bijzondere plek. Hier staat ”Astrid Lindgrens Wereld” op het bord bij de ingang en binnen de poorten wacht je een sprookjesachtige ervaring. 
Astrid Lindgrens Wereld is een themapark en alle activiteiten, bezienswaardigheden en voorstellingen in dit park zijn volledig gebaseerd op de verhalen van Astrid Lindgren.

In dit park, vlakbij het geboortehuis van Astrid Lindgren, dat je ook kunt bezoeken, vind je de meeste karakters uit haar verhalen in een omgeving die je herkent uit haar boeken en de films. Je kunt Pippi zien, Emil, Karlsson van het dak, Madieke, Ronja de Roversdochter, Rasmus en de gebroeders Leeuwenhart. Tussen de voorstellingen door kun je ze ook zelf ontmoeten. 

In het park

Ben je in Vasastan, waar Karlsson van het dak woont, en naar de daken kijkt, dan kun je hem daarboven zien. Als je lang genoeg blijft staan, dan komt hij misschien naar beneden om gedag te zeggen. Zorg dan wel dat je je picknickmand goed dicht houdt omdat hij anders een of meerdere Zweedse gehaktballetjes steelt.

Op steenworpafstand ligt Katthult, waar Emil, Ida en de rest van de familie Svensson wonen. Is het hier rustig als je voorbij loopt, dan is het waarschijnlijk dat Emil in de timmermanswerkplaats zit en kun je er zeker van zijn dat hij net weer een van zijn streken heeft uitgehaald.

Op de kleine Kabaalstraat zijn de huizen zo klein dat volwassenen er niet eens naar binnen kunnen komen. Kinderen kunnen hier wel in en uit rennen, net als op andere plekken in dit park waar je net zoveel mag klauteren en klimmen als je maar wilt. Bijvoorbeeld op het ‘Niemand-mag-de-vloer-aanraken-parcours’ of de Hazelhoeve van Emil, de boot van papa Efraim Langkous of Villa Kakelbont.

Nieuw dit jaar is de geheel vernieuwde Mattisburcht van Ronja de Roversdochter die 18 juni open gaat. Hier vind je rovers te paard, geheime gangen en muren die in de grond verdwijnen. En als het onweert splitst deze Mattisburch zich in tweeën, net als op de nacht van Ronja's geboorte.

Voorstellingen

Ook kun je hier dagelijks theatervoorstellingen bijwonen met scènes uit de boeken die opgevoerd worden op drie verschillende podia. Het theater is een bijzondere belevenis omdat de toeschouwers de gebeurtenissen van heel dichtbij beleven, of er soms zelfs middenin belanden.

Eten, drinken & overnachten

In Astrid Lindgrens Wereld zijn cafés en restaurants met een gevarieerd menu waar je ook typische Smålandse gerechten kunt eten. Picknicken in het park of BBQ-en kan ook. En er zijn winkels waar je films, muziek of je lievelingsboek van Astrid Lindgren kunt kopen. Er is zelfs een speciale Pippi-winkel. Hier overnachten kan ook, in een vakantiehuisje of op de camping. 

Openingstijden & routebeschrijving

Astrid Lindgrens Wereld is geopend van 12 mei tot 29 augustus, plus alle weekenden in september en sommige weken in oktober en november. Vimmerby ligt ongeveer 100 km ten zuiden van  Linköping (langs snelweg 23 (voormalige snelweg 34) en 120 km ten oosten van Jönköping (langs snelweg 31). Ook kun je met de trein naar het park toekomen. Tijdens de zomer stopt de trein op het eigen station van het park, op 250 meter van de ingang.  

Bovallstrand Marina in West Sweden

Zuid-Zweden

Zuid-Zweden heeft een charmant landschap, dat een rijk landbouwgebied, schitterende overblijfselen uit een ver verleden, een prachtige noordwestkust, appelboomgaarden, de mooie regio Österlen en de belangrijkste stad, het kosmopolitische Malmö omvat.

Sweden for children

Met kinderen

Zweden is fascinerend voor kinderen vanwege de gigantische bossen, de duizenden meren en de verhalen over het noorderlicht en de middernachtzon.

A part of the official gateway to Sweden