[text]

Zuid-Zweden aan zee

De uitgestrekte kustlijnen langs de zuidpunt van Zweden en op Gotland en Öland bieden de toeschouwer een constant veranderend schouwspel, met zijn vele schilderachtige vissersdorpen, havenstadjes, vakantieoorden aan zee en afgelegen dorpen – allemaal midden in de overweldigende natuur.

  • Stenshuvud National Park in Skåne

Stenshuvud National Park in Skåne

De rotskust en de enorme archipel in het westen, met zijn karakteristieke kale en dramatische rotsen, eilanden en klippen die constant van kleur veranderen, zijn een waar paradijs voor de bezoekers die vanuit heel Noord-Europa met een boot naar dit deel van Zweden komen. Wanneer je niet beschikt over een boot, is deze scherenkust toch goed bereikbaar met veerboten vanuit Strömstad of andere aan de kust gelegen steden.
Maak eens een dagtocht of ga eens eilandhoppen en geniet van eenvoud, zoals van een eenzame duik in het zoute water – geniet van de frisse wind en de geur van blaaswier of ga op krab vissen op een van de vele steenstranden en pieren. Langs de hele kustlijn van Zuid-Zweden vind je lieflijke visserdorpen en havenstadjes met gezellige hotels, herbergen en restaurants waar je kunt genieten van verse Noord-Atlantische zeedelicatessen.

De provincies Halland en Skåne hebben een indrukwekkende rotsachtige kustlijn, zoals het fraaie schiereiland Kullaberg en de beroemde rotsformaties Hovs Hallar op het schiereiland Bjäre bij Torekov, waar de beroemde regisseur Ingmar Bergman zijn film 'Det sjunde inseglet' (Het zevende zegel) opnam. Deze landschappen worden echter met name gekenmerkt door de vele kilometerslange stranden met wit zand en de golvende duinen die veel bezoekers versteld doen staan. Sommige van deze schitterende en populaire stranden zijn Tylösand, Mellbystrand, Varberg en Laholm in Halland en Skanör, Sandhammaren, Haväng en Åhus in Skåne.

In het oosten vind je paradijselijke archipels langs de kust van Blekinge en Östergötland, ideaal voor boottochten, kanoën en visvakanties voor degenen die de voorkeur geven aan de rustige en ontspannende natuur boven de stress en commotie van het massatoerisme.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden