[text]

Outdoor in Zuid-Zweden

Hoewel Zuid-Zweden op het gebied van outdoorsporten en -activiteiten minder spectaculair en indrukwekkend is dan het noorden, heeft het zuiden genoeg te bieden voor natuurliefhebbers en voor degenen die graag actief bezig zijn in de open lucht.

  • Nature's Best arrangement Upplevelsebolaget, Smögen

Nature's Best arrangement Upplevelsebolaget, Smögen

Fietsen en wandelen

Het zuiden van Zweden is ideaal voor wandelaars en fietsers, met voldoende mooie paden en goed aangegeven routes tussen de vele mooie stadjes, dorpjes, attracties en bezienswaardigheden. Je kunt ervoor kiezen om in je eigen tempo te reizen en om de nacht door te brengen in een aangenaam hotelbed na een heerlijk diner in één van de vele hotels en herbergen – of je kunt eenvoudig reizen door bij voorbeeld je eigen tent mee te nemen en de nacht door te brengen in gezelschap van de wilde en schitterende Zweedse natuur.
Skåne en het pittoreske eiland Gotland zijn twee populaire bestemmingen voor een fietsvakantie, terwijl wandelaars en mensen met een camper vaak richting de sprookjesachtige meren en bosgebieden trekken van Småland, Östergötland, Västergötland en Dalsland. Wandelvakanties buiten het seizoen, in de lente en de herfst, worden steeds populairder bij buitenlandse vakantiegangers. In deze jaargetijden is het Zuid-Zweedse landschap op zijn rustigst. In de winter kun je het wandelen goed afwisselen met langlaufen, hoewel de sneeuwval in dit deel van het land relatief beperkt is.

Kanoën en kajakken

Sommige delen van Zuid-Zweden zijn een waar paradijs voor kanoërs en kajakkers. Het bekendst is het schitterende bosgebied van Dalsland, met het Dalslandkanaal (Dalslands Kanal) dat maar liefst 240 kilometer aan bevaarbare wateren biedt. Het kanaal wordt omgeven door fraaie campings – een kanoparadijs dat doorgaans beschouwd wordt als één van de fraaiste watersystemen van Europa.

Ook Västergötland, Småland en het noorden van Skåne bieden attractieve rivieren en meren voor zoetwaterroeien. Voor zoutwaterkajakken kun je terecht in de wateren rondom de schitterende scherenkust die zich uitstrekt langs de lange zuidkust – een kust vol puurheid, schoonheid en diversiteit. Ook langs de kust van Östergötland, Blekinge en langs de westkust vind je een eilandenwereld waar het goed toeven is. Hier zijn duizenden eilanden en kale eilandjes, waarvan de meeste onbewoond zijn. Hier vind je een overvloed aan schitterend gelegen campings te midden van natuurschoon waar je onbetaalbare natuurschatten vindt als eenzaamheid, rust en stilte en ook de intieme ontmoeting met de ongerepte natuur.

Vissen

Ook kun je goed vissen in het zuiden van Zweden. Eén van de meest beroemde en exclusieve zalmwateren van het land is de Mörrumsånrivier in de streek Blekinge in het zuidwesten. Ook Dalsland, Småland en Västergötland kennen voldoende aantrekkelijke zoetwatergebieden (zowel meren als rivieren), terwijl de al eerder genoemde archipels perfecte zoutwatergebieden zijn waar je langs de kust ontelbare, schilderachtige vissersdorpen vindt waar je gemakkelijk een boot en vissersgerei huurt, en eventueel een gids kunt inhuren.

Klimmen en mountainbiken

Het zuiden van Zweden biedt ook voldoende alternatieven voor meer uitdagende outdooractiviteiten zoals bergbeklimmen, rotsklimmen en mountainbiken, zoals in Bohuslän, Västergötland, Småland en langs de noordwestelijke kust van Skåne.

Golfbanen

Golfen in dit deel van Scandinavië is een verhaal op zich. Alleen Skåne heeft al meer dan 70 golfbanen van een hoge kwaliteit, waarvan een aantal tot de beste van Noord-Europa gerekend wordt. De meeste zijn het hele jaar door geopend. In Halland en Blekinge vind je ook een aantal direct aan de schitterende kust gelegen banen.

Advertenties:

A part of the official gateway to Sweden