[text]

Med bil og buss til Sverige

Sverige er et fint land å ferdes i som bilturist. Det store nettet av motorveier, riksveier, landeveier og lokale småveier er velutbygd og godt vedlikeholdt, selv i utkantstrøkene. Svenskene har en velfungerende og hensynsfull trafikkultur, noe som gjør det lett og trygt for bilister på besøk, også i de store byene og i rundkjøringene, som det er mange av.

  • Öresundsbron, connects Malmö and Copenhagen
  • Different options to go to Sweden by train
  • Different options to go to Sweden by ferry
  • Seat belts is required also in the back seat

Öresundsbron, connects Malmö and Copenhagen

Man kommer lett fra Norge til Sverige med bil

Enten du vil reise østover eller sydover i Sverige, er det etter hvert gode veiforbindelser, stort sett på motorvei. Mot Karlstad og Stockholm kjører du riksvei 2 over Kongsvinger og Charlottenberg eller E18 over Ørje inn i Värmland. Skal du sydover, tar du E6 over Svinesund. Det er bomstasjon på grensen rett før Svinesundsbroen på norsk side av grensen, hvor du kan benytte kontanter, kort eller abonnementsordning, noe som kan lønne seg hvis man reiser ofte over grensen – noe det jo er god grunn til. Prisen for passering i denne bommen er den samme som for de fleste andre bomstasjoner her i landet.

Mellom Sandefjord og Strömstad er det daglig fergerute. Color Line har 5 daglige avganger, og reisetiden er fra 2,5 timer. Om bord finner du flere taxfreebutikker med bl.a. parfyme, kosmetikk, klær, matvarer og elektronikk. Det er dessuten god anledning og tid til å nyte et måltid og litt underholdning om bord, eller simpelthen slappe av på overfarten.
Les mer om Color Lines ulike tilbud her.

Ut på de svenske veiene Man kan lett komme seg fra nord til syd eller fra øst til vest med bil gjennom Sverige. Det er ingen bomstasjoner med veiavgift, og det er sjelden kø utenom rundt de største byene. Veinettet er som regel i godt hold, og trafikkinformasjon er lett tilgjengelig. Skiltingen i Sverige er faktisk svært så turistvennlig og god.
De mest elementære trafikkreglene i Sverige:
• Man kjører på høyre side (Sverige forlot reglen om venstrekjøring i 1967, men man kan fortsatt møte på en og annen gammel Saab eller Volvo med rattet på ”feil” side).
• Det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte, også i baksetet.
• Kjørelys er påbudt hele døgnet.
• Man må være minst 18 år for å kjøre bil.
• Fartsgrensen er 110 km/t på motorvei, 90 km/t på riksvei, 70 km/t på mindre veier og 50 km/t i tettbebygd strøk – og det er regelmessige fartskontroller.
• Grensen for promillekjøring (0,2 %0) overholdes strengt i Sverige, og kjøring i alkoholpåvirket tilstand bør unngås helt.

De fleste bensinstasjoner er selvbetjente og holder åpent alle dager, mange av dem 24 timer i døgnet. Om kvelden og natten kan man bli bedt om å betale før man fyller drivstoff. Prisen på bensin og diesel er omtrent som i Norge. De fleste bensinstasjoner godtar alle kjente bank- og kredittkort. Ved behov for hjelp kan man kontakte ”Larmtjänst”, en gratis telefontjeneste i Sverige: 020 91 00 40

Med buss til Sverige

Det blir stadig vanligere å reise med ekspressbuss overalt i Europa, og mellom Norge og Sverige finnes det flere ekspressbussruter. Det er en rimelig og lettvint måte å reise på.

Fra Galleri Oslo går det en rekke ekspressbusser, både i retning Stockholm og Göteborg. Underveis stopper bussene på de største tettstedene. De internasjonale bussrutene har gode forbindelser til det store nettverket av nasjonale svenske ekspressbusser.

Swebus, GoByBus og Bus4you, dekker tilsammen strekningen Oslo-Stockholm og Oslo-Göteborg(-Malmö og videre til Köbenhavn) flere ganger i døgnet. Fra Åre, rett over grensen i Midt-Norge kjører dessuten Swebus til Sundsvall. TIMEekspressen har turer mellom Oslo og Strömstad via Moss, Sarpsborg og Halden.

Flere av busselskapene har dessuten forbindelser videre til København og kontinentet.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden