Jakten på The Big Five i Bohuslän!

Havets svarte gull – hummeren

Startskuddet for hummerfisket i Sverige går alltid første mandag etter den 20. desember – altså den 23. september i 2013. Det rene, kalde og mineralrike vannet i Bohuslän sørger for at hummeren her er blant verdens beste. Og den gode smaken har gjort at kroer, restauranter, hotell og vertshus langs hele kysten arrangerer hummersafari. Det innebærer i korte trekk at turister får bli med lokale fiskere ut på havet, guides gjennom den vakre skjærgården, drar opp hummerteiner og til slutt får nyte fangsten sammen med nydelig tilbehør og drikke.

  • Lobster Safari in West Sweden
  • Kayaking in West Sweden
  • Seafood from West Sweden

Lobster Safari in West Sweden

Skjærgårdsrestauranten Sea Lodge i Smögen er med i Skalldyrsreisen og tar deg gjerne med på hummersafari. Kokkene er selvsagt eksperter på å tilberede hummer, og deler gjerne med seg av kunnskapen:

Oppskrift på hummer naturell
1 hummer
2 liter vann
1,5 dl salt
1 glass øl

Kok opp vannet, legg hummeren i kjelen med hodet først og kok den i 6 minutter. Legg den røde hummeren over i en skål og hell laken over og la den trekke i 2 timer. Ta hummeren opp, del den på langs og fjern magesekk og tarm. Server sammen med en hjemmelaget dipp med milde krydderurter og fersk loff.

Verdens beste østers fins i Grebbestad

Anerkjente Paul Bocuse, den franske nestoren blant stjernekokker, har utnevnt østers fra skjærgårdssamfunnet Grebbestad til verdens beste. Grebbestad ligger kun en halvtime fra Strömstad, og her lever østersen i sitt naturlige miljø i inntil 10 år før den høstes og spises. Vil du blir med på østerssafari i Grebbestad? Dra til Vestsvensk Mersmak sertifiserte Everts Sjöbod der brødrene Karlsson viser deg alt som er verdt å vite om disse fantastiske skapningene!

Slik åpner du østers
Legg den buede siden av østersen i den hånden du har beskyttet av en gummihanske. Pass på at selve hengslet på østersen som holder overdelen og underdelen av skjellet sammen peker ut mot fingertuppene. Press fingrene mot knivbladet mens du stikker spissen av det inn mellom de to skjellene ved hengslet. La deretter knivbladet følge øverste skalldel hele veien rundt østersen, og skjær over selve hengslet til slutt. Løsne østersen forsiktig fra skallet og rens den for urenheter. Så er havets afrodisium klar for et par dråper sitron og kan nytes!

Reker

Rekene i Bohuslän er vannvittig gode på smak, og de fås i både naturell og røkt utgave. På Kosterøyene utenfor Strömstad er den røkte varianten en spesialitet. Reker passer perfekt om du vil slå deg ned på en bryggekant og nyte synet av båtene som seiler forbi i sakte tempo. eller også som pålegg på et formidabelt rekesmørbrød. Om du går for sistnevnte er fersk loff, et knippe dill og litt sitron topp tilbehør som bringer frem den salte, herlige smaken av rekene maksimalt!

Delta på et ekte, svensk krepselag på Väderöarna!

I Bohuslän regnes krepsen som en av de største delikatessene. Den kan både kokes og gratineres, og om du går for koking gir litt krondill i vannet ekstra smak. Gratinert kreps er også særdeles smakfullt, og ikke minst enkelt å lage: Del krepsen på langs, fjern tarm og magesekk, smør den inn med kryddersmør med hvitløk, friske urter og salt og pepper og stek på 250 C i 7-10 minutter. Voila – så er det servert!

Vil du spise fersk sjøkreps og oppleve en ekte, svensk kräftskiva i Bohuslänske farvann? Bestill en reise til Vestsvensk Mersmak sertifiserte Väderöarnas Värdshus rett utenfor Fjällbacka for en magisk natur- og måltidsopplevelse allerede i dag!

Unn deg selv en magisk Blåskjellsafari

I Bohuslän tilbyr flere aktører Blåskjellsafari gjennom Skalldyrsreisen, og pakkene inkluderer overnatting på de koselige hotellene Strandflickornas Havshotell i Lysekil og Villa Sjötorp i Ljungskile.

Oppskrift på blåskjell
Skrubb blåskjellene grundig, og kast de som ikke åpner seg. Surr hvitløk, litt olje og sjalottløk i en gryte. Legg i blåskjellene, hell et par glass hvitvin over og damp dem i 3-5 minutter til skjellene åpner seg. Ta ut blåskjellene, og hold dem varme mens du koker opp kraften i kjelen sammen med fløte og hakket persille. Dander kraft og blåskjell i dype tallerkener med fersk loff som tilbehør.

Skalldyrsreisen tar deg med på hummersafari!

Skalldyrsreisen er basert på havets Big Five i Bohuslän, nemlig hummer, reker, blåskjell, østers og kreps. Høsten 2013 arrangeres det hummersafari og andre skalldyraktiviteter langs hele Bohuslänskysten.

Les mer om Skaldjursresan i Bohuslän her

 

A part of the official gateway to Sweden