Fisk og skalldyr fra Vest-Sverige

Med verdens beste skalldyr, kan selvsagt Vest-Sverige vise til verdens hyggeligste sjømattradisjoner også. I flere hundre år har svensker bosatt i Bohuslän feiret hummerpremiere og krepselag på høsten, og i innlandet tilberedes ferskvannsfisk på magisk vis året rundt. Aller best smaker selvsagt delikatessene ved vakkert dekkede bord på regionens koselige slott, kroer og herregårder.

  • Baldersnäs Manor

Baldersnäs Manor

Dra på Skalldyrsreise i Väst Sverige!

Fra den 23.september 2013, feirer de beste kroene og hotellene i Bohuslän delikatessene i havets spiskammers gjennom Skalldyrsreisen. Turistene kan velge fritt fra øverste hylle langs hele kysten; stedene som deltar er nemlig så mange og ligger så tett, at en rekker å både dykke etter østers, dra på hummersafari, og spise krabbe, reker og kreps på flere steder i løpet av en og samme weekend. Du kan bite deg merke i regionens The Big Five først som sist: Østers, hummer, reker, krabbe og kreps. Skalldyr kan oppleves året rundt langs Bohuslänkysten.

Havets kardinal selve høydepunktet

Svenskene elsker sine skalldyr, men hummeren er spesielt etterlengtet. Startskuddet for årets fangst starter presis klokken syv på morgenen mandag den 23. september, og de neste dagene og ukene fråtser hele landet i den eksklusive skapelsen. Og svensk hummer kan spises med god samvittighet; strengt regelverk, klokkerent vann og varsomt fiske gjennom tiår har gjort at Sverige har en særdeles stor bestand av velsmakende hummer å by turistene på. Vil du fange din egen hummer? Langs hele kysten tilbyr deltakerne i Skalldyrsreisen turer ut på havet der du får røde roser i kinnene og drar opp din egen gourmetmiddag!

Krepselag for alle som vil

Om hummer er den mest eksklusive skapningen, stikker krepsen definitivt av med seieren i kategorien for den morsomste. Historisk sett var det slik at en spiste innsjøkreps den første torsdagen etter 8. august, men i dag nyter svenskene både sjøkreps og innsjøkreps i høstmånedene. I Bohuslän, Västergötland og Dalsland arrangeres fantastiske krepselag der deltakerne tar på seg fargerike hatter og tar for seg av delikatessen med begge hender. Tett fulgt av krondill, moden Västerbottensost, øl og snaps skal de nytes i store mengder – og selvsagt i godt lag med gode venner! De beste kroene i Vest-Sverige tilbereder dem på alle kunstens vis – og oppmuntrer gjerne selskapet til en snapsevise eller to underveis.

Ferskvannsfisk slik du aldri har smakt den

Bohuslänskysten i Vest-Sverige glitrer i sølv, men det gjør også regionens mange innsjøer og elver. Dype skoger og tusenvis av sjøer er stikkord, og dermed er det duket for sprellende fersk innsjøfisk på de Västergötlandske gourmetmenyene. Lokale spesialiteter som abbor, sik, laks og løjrom er populært, og kokkenes forkjærlighet for gamle mattradisjoner med en tvist av influenser fra kontinentet sørger for at kunstverk kommer seilende ut fra kroenes kjøkken.

Reis kort og spis kortreist

Du har Skalldyrsreisen, The Big Five og Krepselagene. Pluss elver og sjøer i Västra Götaland som bugner av både ferskvannskreps og fisk. I en unik setting der kroer, slott og herregårder skaper en uforglemmelig ramme rundt måltidsopplevelsen. Fremdeles ikke overbevist? Kosterhavet er Sveriges første marine nasjonalpark, og rommer over 6000 ulike arter sjødyr og vekster i tillegg til Sveriges eneste korallrev. Fordi fjorden er dyp og saltinnholdet høyt, egner området seg spesielt godt til skalldyrfangst. Det er som oftest fra disse farvannene at fisken og skalldyrene du får servert i Vest-Sverige kommer fra. Mer kortreist og renere, eller bedre, kan det naturligvis ikke få blitt.

Besøk Skaldjursresan her

Les mer om Vestsvensk Mersmak her

A part of the official gateway to Sweden