[text]

Gamla stan

Gamla Stan er det opprinnelige sentrum i Stockholm. Bydelen består av øya Stadsholmen og holmene Riddarholmen, Helgeandsholmen og Strömsborg. Gamla Stan har aner helt tilbake til det 13. århundre, men de fleste av bygningene er fra 1700og1800-tallet. Her opplever du en labyrint av sjarmerende brosteinsbelagte gater, trange smug, hus i falmet sennepsfarge og rustrødt, og torg som er omkranset av nordtysk arkitektur.

  • Gamla Stan (Old Town), Stockholm
  • Christmas time in Gamla Stan (Old Town), Stockholm
  • Gamla Stan/Old Town in Stockholm
  • Stockholm's Royal Palace

Gamla Stan (Old Town), Stockholm

Høydepunkter

Stortorget er selve sentrum I Gamla Stan. Det ligger rett i nærheten av øyas hovedattraksjoner; Kungliga Slottet i barokkstil, og Slottskyrkan rett rundt hjørnet hvor Kronprinsesse Victoria giftet seg med Daniel Westling i juni 2010.

Gamla Stan i dag

I dag bor cirka 3000 mennesker i Gamla Stan, og bydelen beskrives best som en gigantisk smeltedigel med kafeer, restauranter, suvenirbutikker, atelierer, gallerier og museer inkludert Nobelmuseet, Postmuseum, og Kungliga Myntkabinettet som er en del av Sveriges økonomiske museum.

Når en går gjennom de vakre gatene i Gamla Stan i dag, er det vanskelig å forestille seg at bydelen ble regnet for å være Stockholms slumområde fra midten av 1800-tallet til 1900-tallet. Spesielt når en vet at dette per i dag er en av hovedstadens mest attraktive adresser.

Ikke gå glipp av…

Vaktskiftet foregår ved Det Kongelige Slott, og i sommermånedene er det ekstra liv og røre når militærkorps og hester stiller i tillegg til vaktene. Bli også med på feiringen når Kong Carl Gustaf XVI har fødselsdag den 30. april.

Spis på Den Gyldene Freden i Gamla Stan. Her serveres svensk, tradisjonell husmannskost i det som er Sveriges eldste restaurant der interiøret i henhold til Guinness Book of Records ikke er fiklet med siden den åpnet.

Når?

Året rundt, bortsett fra den 24. desember. Sjekk hvert enkelt museums hjemmeside.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden