Gotlands ukjente perler

Selv om Gotland er kjent for sine middelalderbygninger og sagaer, har øya likevel sine hemmeligheter. Som småøyene Stora Karlsö og Lilla Karlsö en liten båttur unna. Og Fårö og Gotska Sandön.

  • Rock formations (Rauk) at Fårö, Gotland

Rock formations (Rauk) at Fårö, Gotland

Stora Karlsö

For å begynne med den mest spesielle: Stora Karlsö, som ligger 6,5 kilometer vest for Gotland, byr på et helt spesielt naturlandskap, med et uvanlig rikt blomster- og fugleliv. Etter Yellowstone nasjonalpark i USA, er Stora Karlsö verdens eldste beskyttede naturreservat, og legger du inn en overnatting skjønner du fort hvorfor. I Norderhamn, der du først ankommer med båten, er det oppdaget spor fra steinalderen, da fiskere og jegere levde av det naturen ga dem. Mange av lemningene fra steinalderen ble funnet i Stora Förvar, en 25 meter dyp grotte. Forskere tror at grotten er blitt brukt i mer enn ti tusen år i strekk. Og ja, grotten er i dag et museum du kan besøke.

En annen severdighet du kan besøke, er fyret som ligger idyllisk til på et platå med utsikt over Gotland og Lilla Karlsö. Fyret ble første gang tent i 1887, og var fast bemannet fram til 1989. Fyret er et skue i seg selv, og faktisk så kan du overnatte der. Eller i en av bygningene ved siden av.
Men det aller beste på øya, er naturen i seg selv. Å høre lyden av intens fuglesang, kjenne duften av sjeldne orkideer og nyte stillheten, er alene verdt en rundtur. Det tar ca. 4,5 timer og gå rundt hele øya, og en guidet rundtur der du får høre om hele den fascinerende historien er verdt sine kroner. Turen går i langsomt tempo, der du får innblikk i mange historiske – og mytiske – steder. Stora Karlsö har sommeråpent fra 1. mai til 30. august, og har også en restaurant.

Lilla Karlsö

En knapp halv mil unna Stora Karlsö, ligger lillebror Lilla Karlsö. Øya ser ut som et stort platå, med høye og mektige klipper som stuper ned i havet i øst og vest, mens i nord og sør rammes platået inn i store strandsletter. Og i havet, det grunne, tropiske havet, finnes en rekke store korallrev og laguner som er et syn for øyet. Det samme er noen av de 25 grottene på øya, enkelte 30 meter dype. 

Også her er det et uvanlig rikt fugleliv, med sjøfuglkolonier med måker og algefugler. Og de mektige vingeslagene til ørn og falk kan stadig vekk sees over øya. Både Lilla og Stora Karlsö er et mekka for naturelskere, og på begge småøyene er det mulig å overnatte i enkle hytter.

Men du kan ikke legge ut på ekspedisjon fra Gotland uten også ta båten til Fårö og Gotska Sandön. 

Fårö 

Fårö er kjent for sine karakteristiske kalksteinskulpurer, «rauker», som havets herjinger har formet slik at de får menneskelige utseende. Det var også her, i det magiske lyset på øya, at den berømte filmregissøren Ingmar Bergman hadde sitt hjem og spilte inn flere av sine filmer. Siden 2006 ble det arrangert en Bergman-festival her, og internasjonale filmstjerner satte sine føtter på øya.

Gotska Sandön

To timer fra Fårö finner du den enslige øya Gotska Sandön, som med sin nasjonalpark og dynelandskap er som en oase av fred og ro. Gjennom de høye åsene kan du passere gjennom Schipka-passet, der trær og busker strekker seg mot lyset. En koloni av seler er fredet på øyas nordside, og her finnes en rik flora og en rekke ulike småfugler. For ikke å glemme sanden. Hva ville Gotska Sandön vært uten sand? De lange sandstrendene strekker seg avgårde, nærmest uendelig. Da er det ikke så rart at en kunstner kalte dette stedet for «En paradisøy av sand». Og paradiset er bare en liten båttur unna.

Se her for mer informasjon om Gotland.

Visby on Gotland

Gotland

Øya Gotland ligger utenfor sørøstkysten av Sverige i Østersjøen. Hit reiser du for å oppleve Gotlands nesten eksotiske og unike naturlige skjønnhet og middelalderbyen Visby.

Storsudret at Gotland

Stemninger på Gotland

På øya Gotland, ni mil fra østersjøkysten, finner du stedet som er mest solsikkert i hele Sverige.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden