[text]

Gotland

Gotland ligger 90 kilometer fra det svenske fastlandet.

  • Visby on Gotland
  • The Viking village, Visby, Gotland
  • Helgumannens fiskeläge at Fårö, Gotland
  • Rock formations (Rauk)  at Fårö, Gotland
  • Hallshuk fishing village, Gotland

Visby on Gotland

Gotland

Når du ankommer Gotland med ferje, er middelalderbyen Visby som har en ringmur rundt seg, det første du møter. Denne byen står på UNESCOs liste over Verdensarv. Visby er Gotlands eneste by, men til gjengjeld har du mye i vente: På sommeren er de lave småhusene fullstendig dekket av et hav med roser, og i byen ses høye tårn og spir, skyggefulle buer i gatene og brosteinsbelagte gater som snirkler seg bortover med gammeldagse forretninger hele veien. Mest sannsynlig ble adjektivet ”sjarmerende” oppfunnet for å beskrive denne byen.

På sommeren skal du kapre deg en plass på en av mange kafeene og spisestedene og nyte de middelalderske omgivelsene fullt ut. Bestill en moderne kopp kaffe og Gotland-spesialiteten safranpannekake; en safranpannekake toppet med røde bær og krem. Ting som står på listen over hva du er nødt til å gjøre mens du er her, er å spasere rundt hele den 2 kilometer lange bymuren. Slik kommer du tett innpå et av middelalderens mange vidundere.  Pass også på å besøke Visby Domkyrka for å ta en nærmere kikk på en arkitektonisk perle fra 1200-tallet. Et smart tips er å besøke Gotland Museum i Visby; stikkord er flott innblikk i øyas fascinerende historikk.

Det er enkelt å komme seg rundt på Gotland med bil og sykkel.

En annen super attraksjon på Gotland, er Sudret og Fårö der du finner gigantiske monolitter - naturlig kalksteinpilarer som stikker stolt opp langs kystlinjen. Hvis du er interessert i filmskaping, vil du også elske Fårö som er det tidligere hjemmet til den verdensberømte svenske filmregissøren Ingmar Bergman. Gotland er i seg selv fantastisk vakker og fremstår nesten som tropisk. For å virkelige føle dette på kroppen, kan du svinge innom juvelen og nasjonalparken Gotska Sandön. Her føler du nesten at du er på en tropisk øy; omringet av asurblått hav som skyller innover kysten, myke sanddyner og milevis med strender. Det er begrenset med antall overnattingssteder på øya, men til gjengjeld har du den nesten helt for deg selv.

Hvis du ikke visste at Gotland er full av bosettinger fra vikingene, bør du besøke Tofta Vikingby der vikinglandsbyen fra 900-tallet selv beretter sin egen fantastiske historie. Her får du kaste øks, bake vikingbrød, skyte pil og bue pluss masse mer. Det kan jo også nevnes at Gotland har mer enn 800 kilometer med kystlinje til sammen, og om sommeren inviterer jo det til sol og bad, herlig strandliv, piknik i det fri og himmelsk avslapning. Besøk Gotlands offisielle hjemmeside eller stikk innom Turistkontoret som har adresse Skeppsbron 4-6 i Visby.

Du kan komme deg til Gotland med både fly og ferje.
Storsudret at Gotland

Stemninger på Gotland

På øya Gotland, ni mil fra østersjøkysten, finner du stedet som er mest solsikkert i hele Sverige.

Rock formations (Rauk) at Fårö, Gotland

Gotlands ukjente perler

Selv om Gotland er kjent for sine middelalderbygninger og sagaer, har øya likevel sine hemmeligheter.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden