[text]

Det står masse på programmet i Umeå!

Umeå ligger ved Bottenviken i Nord-Sverige, og har rundt 119 000 innbyggere – inkludert de 36.000 studentene som går på Umeå Universitet. Akkurat nå gjennomgår byen en renovering for å vise seg frem fra sin beste side i 2014; nye bygninger reiser seg overalt, og stemningen er forventningsfull og spent. Nå er altså et perfekt tidspunkt å besøke Umeå og Nord-Sverige

 • Northern lights in Umeå, Northern Sweden
 • Summer in Umeå, Northern Sweden
 • Umeå, Northern Sweden
 • Umeå, Northern Sweden
 • Guitars - The Museum in Umeå, Northern Sweden
 • Winter in Umeå, Northern Sweden
 • Winter in Umeå, Northern Sweden
 • Kulturbageriet in Umeå, Northern Sweden
 • Dog sledding in Umeå, Northern Sweden
 • Timber rafting in Umeå, Northern Sweden
 • Festival in Umeå, Northern Sweden
 • Bildmuseet in Umeå, Northern Sweden

Northern lights in Umeå, Northern Sweden

Umeå – personlig og tett på

Bli kjent med Umeå gjennom en rundtur som bringer deg til byens offentlige bygninger og kulturhistoriske severdigheter. Guiden forteller deg historien om hvordan dette en gang så gudsforlatte stedet ble forvandlet til største og mest fremadstormende by.

Sykkel er en super måte å bli kjent med og oppleve en by på, og spesielt når byen er så kompakt som Umeå. Her fins det massevis av både sykkelstier og firmaer som leier ut sykler. Ta en titt på byens eget sykkelutleie skjema - det eneste du trenger er legitimasjon. Et alternativ er å la andre ta seg av tråkkingen mens du nyter byen fra en rickshaw (ja, de har faktisk rickshaws i Nord-Sverige) eller en turistbuss.

Historikk, kulturarv og kunst

Umeå ligger i Västerbotten fylke, og fylkesmuseet Västerbottens Museum ligger kun en 10-minutters spasertur fra sentrum. For øyeblikket er museet under omfattende renovering og utbygging, men er likevel verdt et besøk på grunn av de permanente og løpende kulturelle utstillingene, store kunstverk, fotografier og den unike samlingen som gir innblikk i den samiske kulturarven. Gratis entré.

En annen gratis og hyppig premiert severdighet, er Umedalen Skulpturpark. Normalt finner man kunst av denne kaliberen i museum og på utstillinger i verdensklasse, ikke blant furutrærne i Umeå. Dette er en permanent ustilling med store svenske og internasjonale kunstneres verker. Om vi må nevne navn, er Louise Bourgeois, Anish Kapoor og Clay Ketter noen av dem. Hageentusiaster vil rett og slett elske dette stedet for parken som er designet av Ulf Nordfjell – en av Sveriges beste landskapsarkitekter. Interessert i mer kunst i Umeå?

Noe du absolutt ikke bør gå glipp av i Umeå, er det splitter nye Bildmuseet som ligger ved Umeälven inne på universitetsområdet. Den syv etasjer høye bygningen har vunnet pris for god design, og inviterer inn til en gigantisk fest med lyd og visuelle inntrykk, samtidskunst, fotografi, arkitektur og design som ingredienser.

Med barna

Vi snakker tross alt om Sverige, og dermed fins det massevis av aktiviteter å finne på med barna!  Vi gir de aller beste tipsene om hva Umeå har å by på av familiemoro her! Høydepunktene inkluderer Älgens Hus, Europas første elgpark. Den er åpen hele sommeren, og gir både barna og deg selv mulighet til å lære mer om, se og klappe skogens konge. Fantastisk morsom opplevelse for hele familien!

Koselige kroer (med litt kajakkpadling attåt…)

Det fins 40 kafeer, puber og restauranter rundt omkring i Umeå sentrum som passer de fleste smaker og lommebøker. Hvis du skal besøke Umedalen Skulpturpark bør du stikke innom Bistro Le Garage som ligger på selve området. Velg nordsvenske retter med internasjonalt tilsnitt som er basert på lokale ingredienser fra produsenter i nærområdet. Bistro Le Garage er ranket som en av Sveriges 500 beste restauranter, og den er omtalt i White Guide, landets største og beste restaurantguide. Men hvorfor nevnte vi kajakkpadling i overskriften? I Umeå driver de med det som heter “gourmetpadling”. I kort trekk handler det om å nyte kaloriforbrennende padling mellom øyene i Skeppsviks skjærgård – tett etterfulgt av en overdådig buffet på ærverdige Skeppsviks Herregård.

Og vit at du godt kan forlate Umeå uten å ha kjøpt med deg en bit av den berømte Västerbottensosten. Som for øvrig er kongen av oster her oppe i nord. Denne legendariske osten fra Nord-Sverige er både laget og lagret i Västerbotten. Osteelskere bør sette kurs for Ostens Lager i Ånäset utenfor Umeå. Her finner du nemlig verdens største ostelager som rommer over 100.000 oster i modningsprosess. Du kan delta på en guidet omvisning, og selvsagt smake på Västerbottenosten – og hva mer kan man egentlig ønske seg?

Liste over kafeer og restauranter i Umeå

Uteliv

Du befinner deg faktisk i midnattssolens rike der sola skinner så og si døgnet rundt i sommermånedene! Og hvem trenger vel å sove når en kan nyte sumarnatta hele veien gjennom? Med 36.000 studenter i byen er stemningen magisk, og utvalget av bra puber, barer og nattklubber er tilsvarende bredt.

Shopping

Joda, det fins plenty av shoppingmuligheter i Umeå, både når det gjelder kjøpesenter, designforretninger, vintage, second-hand og kunsthåndverk. Kungspassagen og MVG er to av stedene du kan sette kurs mot først som sist.

Annet

Siden Umeå er plassert slik den er, midt i Nord-Sveriges vakreste villmark, er det ingen overraskelse at byen har et eventyrlig utvalg av friluftsaktiviteter. På listen fins blant annet langrenn, utfor, snøscooterkjøring, hundesledekjøring, rafting, overlevelsestesting, villmarkstrening og kanefart på vinteren. Helt ærlig, listen vil nesten ingen ende ta.

Umeå brødrene Samuel og Michael Ahden besitter et av verdens største privateide samlinger av gitarer. På Guitars - The Museum kan du besøke og se samlingen. Du kan besøke utstillingen av elektriske gitarer, basser, forsterkere og musikktilbehør ved Umeå Guitar Museum. Museet huser ca 500 utstillinger. Ved siden av utstillingen på museet arrangeres det foredrag, midlertidige utstillinger og presentasjoner av nye utbygginger. 

Kulturhuset Väven ligger sentralt i Umeå med den mektige Umeälven elven på den ene siden og  byens hjerte, med kjøpesentre, shoppingområder, torg og parker på den andre. Takket være sin lyse, bølgende fasaden, er Väven et arkitektonisk landemerke av høy internasjonal klasse. Det nye kulturhuset er også hjemmet til kvinnehistorisk museum, den eneste av sitt slag i Sverige. Kulturhuset ønsker å være et levende museum som tiltrekker seg gjentatte besøk.

Hvis du bare har et par timer til rådighet i Umeå, gir vi deg spenstige forslag til hva du kan finne på her!

Turistinformasjon om Umeå

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden