[text]

Samisk håndverk

Hvis du ikke allerede visste det, er jo samene i Lappland Sveriges urbefolkning. En kan spore røttene deres tilbake til istiden for 10.000 år siden. Samisk kunsthåndverk, laget av tradisjonelle, naturlige materialer, er både unikt og utsøkt. Derfor egner disse produktene seg også godt som flotte gaver.

  • Traditional Sami jewellery
  • Sami hand craft
  • Sami hand craft
  • Sami handcraft
  • Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland

Traditional Sami jewellery

Hva samisk håndverk egentlig er

Samisk sløyd og håndverk kan deles inn i to kategorier; hardt håndverk og mykt håndverk. Tradisjonelt lages førstnevnte av menn og består av kniver og kopper samt reinsdyrgevir som er inngravert. Sistnevnte lages av kvinner og er gjerne klær, vakkert vevede armbånd med tråder og mønster i tinn, smykker, vesker og kurver som er vevd av røtter fra bjørk.

Hvor kan du kjøpe samisk håndverk?

Du kan kjøpe samisk kunst og håndverk i byene og landsbyene i Lappland og andre steder i Nord-Sverige. Hvis du besøker Kiruna, den største byen i Lappland, bør du stikke innom Carl Wennberg butikken i Bergmästaregatan 2, som har solgt samisk kunst og håndverk siden 1907. Et annet fint sted å kjøpe samisk håndverk på, er Vintermarkedet i Jokkmokk som går av stabelen i slutten av januar og begynnelsen av februar hvert år. Markedet er 400 år gammelt, og det fins sannsynligvis ikke noe bedre sted å oppleve samisk kultur, eller å kjøpe samisk håndverk, enn nettopp her direkte fra en samisk håndverker.

Hvis du er så heldig at du bor på det ikoniske ICEHOTEL i Jukkasjärvi, kan du besøke ICEHOTEL sin egen butikk som selger samisk kunst og håndverk. Og hvis du er i Stockholm, kan du oppsøke Svensk Slöjd på Nybrogatan 23 og Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan 20 som begge selger samisk kunsthåndverk.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden