[text]

The ICEHOTEL

I Jukkasjärvi, en bitteliten by som ligger 200 kilometer nord for polarsirkelen, ligger det ikoniske ICEHOTEL som er et kunstprosjekt som faktisk har rukket å bli over 20 år gammelt. Det høres kanskje merkelig ut, men hotellet er et helt unikt, verdensberømt og inspirerende sted.

  • Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland
  • Art by Natsuki Saito & Shingo Saito
  • Art by Nina Hedman & Magnus Hedman
  • Art by Christine Close & Natalie Close

Icehotel in Jukkasjärvi, Swedish Lapland

Hvordan det hele startet

Historien begynner i 1989, da det ble avholdt et kurs innen snøskulpturer og isskulpturer i landsbyen Jukkasjärvi. Et kurslokale laget kun av snø var oppført for anledningen, men det oppsto et problem i forhold til overnatting. Så hva gjør de? De innkvarterer deltakerne på kurset i bygningen laget av snø, og gir dem soveposer slik at de holder varmen. Gir dem gode tips om hvordan de skal håndtere iskalde toalettbesøk midt på natten, og tilbyr dem en glohet badstue på morgenen når de våkner. Dermed var ICEHOTEL født.

Hver vinter blir is fra den frosne elven Torne i Jukkasjärvi behørig skjært ut. Byggherrer og kunstnere jobber side om side. Over en tidsperiode på flere måneder hakker, kutter og forvandler de gigantiske isblokker om til ICEHOTEL og ICEBAR. Det er råhardt arbeid, og underveis får flere av kunstnerne senebetennelse. Og som om ikke det var nok, smelter hotellet igjen hver eneste vår! Men det er dette som er noe av gleden knyttet til ICEHOTEL – hvert år dukker det opp et nytt hotell og en splitter ny kunstinstallasjon.

Er du i byen etter at ICEHOTEL har smeltet? Ingen fare. Det fins en ABSOLUT ICEBAR i Art Center i Jukkasjärvi om du skulle ha lyst til å ta en aldri så liten pause fra midnattssolen som står på himmelen 100 dager i strekk.

Tips?

Gift deg her. Ta guidede nordlysturer, prøv deg på isskulpturering, isfiske eller kjøring med hundeslede, se elg eller dra på en snøscootersafari. Eller sjekk ut Esrange spacecenter som ligger i  Kiruna rett i nærheten. Sørg for å bestille oppholdet ditt på ICEHOTEL inntil et år i forveien. ICEHOTEL er fullbooket år etter år, og er ikke stedet der du dukker opp uanmeldt. Det fins også et utmerket ungdomsherberge i nærheten av hotellet.

ABSOLUT ICEBAR-fans kan besøke kopier av originalen både i Oslo, København, Istanbul, London, Tokyo, og Stockholm.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden