[text]

Kirkebyen Gammelstad i Luleå

Kirkebyen Gammelstad sjarmerer helt til topps med kirken fra 1400-tallet, gatene fra middelalderen og sin status på UNESCOsliste over Verdensarv. Duvet at du har kommet til rett sted, når ser havet av skjønne, rødmalte hus med hvite dører og vinduer.

  • Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Church Town in Luleå, listed as a World Heritage

Kirkeby?

Med en egen kirke, 424 trebygningerog totalt 555s eparaterom, er Gammelstad det største og best bevarte eksempelet på en kirkelandsby i Sverige.

Kirkebyer er et fenomen som kun finnes i den nordlige delen av Skandinavia. Årsaken til at landsbyene vokste frem, var de store kirkesognene, lange distanser og vanskelige værforhold – rett og slett forhold som gjorde det vanskelig å komme seg i kirken. Løsning? Å bygge en liten landsby rundt kirken, slik at de som reiste dit fikk et sted å overnatte, møte andre kirkegjengere eller bo over flere netter under større kristne feiringer og arrangement.

Friluftsmuseum

De rødehyttene i Gammelstad ble brukt slik det opprinnelig var ment helt frem til 1950-årene. Og nå? I dag er landsbyen både etl evende samfunn og friluftsmuseum. Noen avhyttene blir fortsatt benyttet av kirkegjengere under større kirkelige seremonier som avvikles i løpet av året.

Hva du kan gjøre der?

Ta kontakt med Gammelstads Turistbyrå for å få vite mer om aktiviteter under de ulike årstidene. Du kan delta på sjarmerende guideturer med lanterner, besøke en av hyttene, ri hestog slede, lære mer omtradisjonell matlaging, og prøv deg på håndverk som eksempelvis kjerning av smør, brødbaking, lage stearinlys og smijern.

Når?

Året rundt

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden