Opplev kulturskatter i Västerbotten

Västerbotten har et spennende naturlandskap med både sjøer, strender og fjell, og kulturinnholdet i fylket er minst like variert. Det er her en finner byene Umeå og Skellefteå. I tillegg klinger attraksjoner som Fatmomakke, Olofsfors og Gammliaområdet selvsagt kjent i manges ører.

  • Umeå River

Umeå River

Umeå er utpekt som Europas kulturhovedstad år 2014, og her fins blant annet Norrlandsoperaen, Umedalens skulpturpark og Bildmuseet med samtidskunst som årlig lokker til seg over 75 000 besøkende. Rett i nærheten ligger Norrbyskär og Olofsfors, småsamfunn der en opplever original arkitektur og kulturaktiviteter. For den som er genuint opptatt av levende formidling av tradisjonell brukskunst er dette attraksjoner som gir sterke inntrykk.

På slutten av 1700-tallet slo samene seg ned i Fatmomakke ved foten av Marsfjellene og bygget opp en egen kirkeby. På 1800-tallet kom også nybyggerne til, og den dag i dag står sametelt og tømmerhytter side om side ved Kultsjöns strand slik at besøkende opplever møtet mellom samisk og mer moderne kultur med egne øyne. Også verdens lengste taubane i Örträsk, Nordanå i Skellefteå, Gamplatsen i Lycksele og Torvsjö kvarnar byr på spennende familieopplevelser.

Västerbotten historiefortellernes fylke

På folkemunne blir Västerbotten ofte kalt fortellernes fylke, for det var her kjente svenske forfattere som blant annet Stieg Larsson, Torgny Lindgren og Per Olov Enquist vokste opp. Om de fant inspirasjon i naturomgivelsenes mangfold, vites ei. Men det gjør til gjengjeld mange av spisestedene i regionen. Västerbottensosten er berømt langt utenfor Sveriges grenser, og det er også her en finner lokale spesialiteter som reinsdyr, røye og verdens saftigste multer på menyene.

Universitetsbyen Umeå med rett i underkant av 120 000 innbyggere er regionens hovedstad. Her fins supre shoppingmuligheter, yrende natteliv, samt hoteller, spisesteder og kulturaktiviteter for enhver smak. Mange av attraksjonene er også perfekte for barnefamilier – skjærgårdsperlen Norrbyskär og Umeå Energicentrum er to av mange lærerike og morsomme kulturseverdigheter som er verdt å få med seg.

Vil du vite mer om hva du kan gjøre i Västerbotten?

Få mer informasjon om hva Västerbotten har å by på under vasterbotten.net.

Restaurant REX in Umeå

Nyt den deilige maten i Västerbotten

Det første mange tenker på i forbindelse med Västerbotten og mat, er selvsagt Västerbottensosten. Men fylket har uendelig mange andre spesialiteter å by på i tillegg. Menyene rommer blant annet fersk fisk trukket opp fra rene farvann, reinsdyr som har beitet i fantastisk natur og ikke minst store, saftige knalloransje multer.

Bjuröklubb in Northern Sweden

Fyrtårnferie i vakre Västerbotten

Västerbotten er fylket der en finner flotte familiedestinasjoner for enhver smak. Her kan du velge mellom å dra på en spennende fyrtårnferie, overnatte på utmerket 5-stjerners campingplass i vannkanten eller sikte deg inn mot vandrerhjem som har perfekt beliggenhet i forhold til både kultur og natur.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden