Vandring i Vindelfjellene naturreservat

Vindelfjellenes naturreservat er et av de største beskyttede områdene i Europa, og måler hele 560 000 hektar variert natur. Her fins det fantastiske turstier som er profesjonelt oppmerket, herlige fiskevann, og mulighet for å ri tvers over fjellene på islandshester. Overnatte gjør du enten utendørs eller også i hytter som eies av Sveriges Turistforening.

  • Alpine Botanical Garden in Hemavan

Alpine Botanical Garden in Hemavan

Naturreservatet strekker seg fra Artfjellet i vest til Bjørkfjellet i øst, og underveis drar det med seg et tverrsnitt av alle fjellene. Dermed rommer området også urskoger som Kirjesålandet, Matsorliden og Giertbäcksdalen i sydøst. Høyden varierer fra 500-600 m.o.h. til fjelltopper på 1500-1700 m.o.h., og med sine 1768 meter er Norra Sytertoppen høyest.

Gå langs den berømte Kungsleden 

I Vindelfjellene er det naturopplevelse som står i fokus, og fins alt fra lette turstier til de mer utfordrende som tar flere dager å gå. Den mest kjente stien heter Kungsleden, går mellom Hemavan og Abisko og er 45 mil lang. Langs denne fins det 6 overnattingshytter. Drottningleden går mellom Hemavan og Laisaliden, og er populær blant de som ønsker en enkel dagstur eller å overnatte på fjellet i telt. Stien er såpass bra at den også kan sykles.

Den som reiser til Vindelfjellene, opplever alt fra vakre fjelltopper og sjelden furuskog, til jaktfalk og kanskje også jerv og kongeørn. Men en av de største attraksjonene er nasjonalelven Vindelelven. Både hobbyfiskere og sportsfiskere nyter godt av mangfoldet i parkens sjøer og elver, og en kan få både abbor, gjedde, sik, røye, ørret og harr på kroken.

Naturum i Ammarnäs og Hemavan

Du får den beste starten på oppholdet i Vindelfjellene dersom du begynner på Naturum sentrene i Ammarnäs eller Hemavan. Ammarnäs er et tettsted som oppsto på 1820-tallet med 200 innbyggere, og her kan en lese, lytte, lukte og føle seg frem til reservatets natur og kultur. Herfra arrangeres også rideturer med kvalitetsstempelet Naturens Beste i reservatet. På Naturum ved Kungsledens vestre inngang til reservatet i Hemavan, får en guiding i den fjellbotaniske hagen på sommeren. Felles for begge stedene, er at en får profesjonelle råd og tips av erfarne fjellfolk før en legger ut på tur.
 
På Fjellbotaniska Trädgården i Hemavan fins det mellom 400 og 500 svenske og utenlandske fjellvekster som trives ekstra godt i høyden, og velkjente Edelweiss er en av dem. Stedet er 4,1 hektar stort, inneholder to turstier og hele 31 forskjellige dyrkingsmiljøer tilpasset vekster som både trives og ikke trives i varme klima. Hele området grenser til Vindelfjellenes Naturreservat, og byr på syn, dufter og sanseopplevelser vel verdt en omvei. 

Vil du vite mer om hva du kan gjøre i Västerbotten?

Få mer informasjon om hva Västerbotten har å by på under vasterbotten.net.

Northern light in Swedish Lapland

Midnattssolens rike - Polarsirkelen!

Sommerstid smykker området nord for Polarsirkelen seg med 100 dager med midnattssol. Midnattssolen gir Lappland en magisk dimensjon.

Lapporten in Abisko, Swedish Lapland

Svenske nasjonalparker - suveren villmark

Her finner du en liste over noen av Sveriges mest kjente nasjonalparker.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden