Nyt den deilige maten i Västerbotten

Det første mange tenker på i forbindelse med Västerbotten og mat, er selvsagt den berømte Västerbottensosten. Men fylket har uendelig mange andre spesialiteter å by på i tillegg. Her får en blant annet fersk fisk trukket opp fra de rene farvannene, reinsdyr som har beitet i fantastisk natur og ikke minst store, saftige knalloransje multer.

  • Restaurant REX in Umeå

Restaurant REX in Umeå

På Ostens Hus i Bjurträsk kan en se utstillinger, lage sin egen personlige ostevariant og også besøke lageret der Västerbottensostene står stablet. Det var på 1870-tallet at den meieriansatte Eleonora Lindstrøm gjorde en feil som resulterte i at en helt ny ost så dagens lys. Den lages etter den samme oppskriften den dag i dag 130 år etter, og i Sverige brukes den ofte som tilbehør under både midtsommerfeiringer, på krepsefester og julebord. Bjurträsk kalles for hjertet av Ostriket, og i dette spesielle kongedømmet fins det rundt 20 interessante severdigheter som passer for hele familien.

Lokale råvarer og tradisjonell husmannskost

Mat er et verdensspråk alle forstår, og den kan løfte en ferieopplevelse til uante høyder. I Västerbotten har vi et stort knippe restauranter som legger vekt på bruk av lokale råvarer og ingredienser i rettene sine. Åsele Wärdshus er et slikt sted, og det samme er Hotell Wilhelmina som behersker tradisjonell husmannskost til fingerspissene. Hotell Borgafjell ble utnevnt til Lapplands beste spisested av White Guide år 2010, og felles for alle tre spisesteder er at de fyller spiskammerset med hva naturen og de ulike årstidene har å by på. I Umeå bør matinteresserte oppsøke Bistro Le Garage som serverer mat med en fransk touch, Rex Bar & Grill som tilbyr klassisk Västerbottenmat med moderne tilsnitt eller også delikatessebutikken Duå. Restaurang Nygatan 57 i Skellefteå byr på genuine, nordlandske smaker.

Trivelige gårdsbutikker og småskalaprodusenter

Västerbotten er et ekte matfylke, og overalt fins det trivelige gårdsbutikker nysgjerrige kan stikke innom. Jettes gårdsmeieri i Høgland, Helene Gavelins gårdsbutikk i Malgovik, og Martin Bergmans gårdsbutikk i Vilhelmina er bare noen av stedene der garantert får ferske smaksopplevelser.

Vil du vite mer om hva du kan gjøre i Västerbotten?

Få mer informasjon om hva Västerbotten har å by på under vasterbotten.net.

Umeå River

Opplev kulturskatter i Västerbotten

Västerbotten har et spennende naturlandskap med både sjøer, strender og fjell, og kulturinnholdet i fylket er minst like variert. Det er her en finner byene Umeå og Skellefteå. I tillegg klinger selvsagt attraksjoner som Fatmomakke, Olofsfors og Gammliaområdet kjent i manges ører.

Bjuröklubb in Northern Sweden

Fyrtårnferie i vakre Västerbotten

Västerbotten er fylket der en finner flotte familiedestinasjoner for enhver smak. Her kan du velge mellom å dra på en spennende fyrtårnferie, overnatte på utmerket 5-stjerners campingplass i vannkanten eller sikte deg inn mot vandrerhjem som har perfekt beliggenhet i forhold til både kultur og natur.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden