[text]

Den Høye Kysten i Sverige

Den Høye Kysten tilhører Bottenviken, og karakteriseres av bratte granittklipper og steinete øyer som står rett opp av havet. Utrolig nok er det denne beskrivelsen som stemmer best; klippene stiger opp fra havet, og på grunn av høyden er fenomenet unikt i verdenssammenheng.

  • The High Coast, a World Heritage Site

The High Coast, a World Heritage Site

En solid plass på UNESCOs liste over Verdensarv

Den Høye Kysten, som ligger i provinsen Ångermanland Nordøst i Sverige, står på UNESCOs liste over Verdensarv på grunn av sin helt unike og spektakulære kyst, samt for den distinkte røde og typiske nordiske gråfargen på granittklipper og svaberg.

Det vertikale oppsvinget

Hele dette fenomenet dreier seg om meget sterke naturkrefter. Det er kombinasjonen mellom istiden, og isbreer som trakk seg tilbake under den siste istiden for 9600 år siden, som gjør at den en gang så veldig komprimerte landjorda, nå plutselig beveger på seg og dramatisk krever plass i vertikal form. Teknisk sett dreier stigningen seg om cirka 295 meter.

Hvordan oppleve fenomenet best

Området som står på UNESCOs liste over Verdensarv, strekker seg over 100 kilometer fra nord til sør, med nasjonalparken Skuleskogen i midten. Den Høye Kysten utforsker du enklest til fots eller på sykkel. Men du får også fantastisk utsikt fra bilen dersom du starter i byene Örnsköldsvik eller Härnösand. På sommeren fins det også flere muligheter til å hoppe på båtturer og ferjer som tar deg med langs kysten.

Hiking ved Høye Kysten

Høye Kysten Hike er et 40 kilometer langt vandringseventyr i en av Sveriges mest unike naturområder – Høye Kysten. Vandringen har raskt blitt en av de større vandringseventyrene i Sverige og tiltrekker seg hundrevis av fjellrever over hele verden. Ta med familie, venner eller kollegaer på et eventyr og opplev den unike kombinasjonen av kystnære berg, dyp urskog og en glitrende kystlinje.

 

>

Höga Kusten Hike - Cinematic Trailer fra Höga KustenVimeo.

Alt du kan finne på

Spennende aktiviteter i området inkluderer blant annet bjørne- og beversafarier, utforsking av skjærgården med kajakk og fiske, ridning og selvsagt sykling og vandring langs kyststripen. Du kan også besøke Sveriges nest høyeste foss, som er 90 meter høy og ligger i naturreservatet Västanöfallet.

Det du bare må prøve

Den Høye Kysten er hjemmet til Sveriges mest særegne delikatesse, nemlig gjæret sild som kalles for surströmming på svensk. Elsk det eller hat det, men vit at selve premierefesten for dette sildeslaget tradisjonelt sett finner sted den tredje torsdagen i augustmåned i Alfta.

Når?

Året rundt, men området er lettere tilgjengelig sent på våren og sommeren.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden