Smaken av Värmland

Regionen Värmland grenser mot Norge i sitt vestre hjørne, og er kjent for dype skoger, knallblåe sjøer og elver. Slikt blir det såklart deilig mat av! Matkulturen oser av ekthet og kjærlighet – håndverksstolthet og utstrakt bruk av lokale råvarer.

  • Nature's Best arrangement Vildmark i Värmland
  • Mariebergsskogen in Karlstad, Värmland

Nature's Best arrangement Vildmark i Värmland

Lokale spesialiteter i Karlstad

Karlstad er ett av Sveriges mest krotette steder, og uansett hvilket gatehjørne du runder dukker det opp koselige fortauskafeer og restauranter. Stikk en tur innom byens beste barn – kaffebrenneriet Löfbergs Lila. Ikke bare dufter det himmelsk; hjemmelagde smørbrød og bakverk seiler ut på bordene i takt med kaffekoppene, og du kan hoppe på kaffesmaking og smake, dufte, gjette og drikke alskens varianter og smakskombinasjoner.

På sommeren er det et must å besøke Mariebergsskogen for barnefamilier. Byparken har en unik historie, og på spisestedet terrassen serveres genial sjøutsikt i tillegg til en meny der värmländsk mattradisjon og lokaler råvarer dominerer. Hva så med de minste? Lillskogen i Mariebergsskogen er Karlstads lille dyrepark. Her bor det både kaniner, griser, ponnier, geiter og kalv – besøket i Mariebergsskogen faller altså i smak hos både store og små.

Nävgrøt - den värmlandske landskapsretten

Värmland signaturrett er Nävgröt med flesk, og opprinnelig var det finnene som brakte den hit. Navnet skriver seg fra at en spiste maten med fingrene, og skrädmjölet, en av hovedingrediensene, er et mel som er laget på ristet havre ved Stöpafors kvern. I gamle dager var nävgrøt superpopulært blant tømmerhoggere fordi den ga massevis av energi og melet var lett å bære med seg i ryggsekken. Men den holder seg altså fortsatt i hevd!

Herremåltider i Selma Lagerlöfs ånd

I Fryksdalen i Sunne ligger attraksjonen Länsmansgården helt nede ved vannet. Ulfsby Herregård, som den egentlig heter, har tilhørt samme slekt siden 1914, og ble behørig omtalt i forfatteren Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings Saga”. Her benytter kjøkkenet lokale råvarer i utstrakt grad; en deg en smak av spesialitetene paté av Frykengjedde og rådyrsfilet fra gårdens eiendom.

Gå for de grønne gårdsbutikkene

Stadig flere bondegårder plottes inn på Värmlands økologiske matkart, og Finnskogens ostebutikk og Fryksdalens fårfarm er to av dem. Førstnevnte byr på et spennende sortiment av lagrede oster, krydderoster og dessertoster fra ulike europeiske land. Fryksdalens fårfarm innehar den økologiske sertifiseringen KRAV; familien Lundgren har rundt 500 lam og produserer sine egne kjøtt- og skinkeprodukter.

Store matmesser å sikte seg inn mot

Tidlig på høsten avholdes den årlige innhøstingsfesten i Värmland. Rundt 30 deltakere som byr på alle mulige slags lokale spesialiteter sørger for at dette er regionens kulinariske høydepunkt. Kultur, kunsthåndverk og mat i en stor, herlig miks er stikkord. Siden har en jo også festivitasen Smaka på Värmland – matmessen som arrangeres to ganger årlig. Dag to åpnes dørene for allmennheten, og rundt 50 mathåndverkere pluss et stort antall kunsthåndverkere presenterer produkter  relatert til mat og måltidsopplevelser.

Vil du vite mer om hva man kan gjøre i Värmland?

visitvarmland.se får du flere tips til hva du kan gjøre i Värmland.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden