Naturen i Värmland

I det vestre hjørnet grenser Värmland til Norge, og regionen er en eneste stor naturattraksjon. Med over 10.000 sjøer, dype skoger, elver og jordbrukslandskap står besøkende overfor en gigantisk smakebit av et Sverige i miniatyr.

  • The Ship Christine af Bro in Värmland
  • Boat to LUrö in Värmland

The Ship Christine af Bro in Värmland

Vänern – Vest-Europas største innsjø

Klarälven er Sveriges lengst elv, og den deler regionen praktisk talt på midten før den munner ut i imponerende Vänern. Innsjøen ligger i grensen mellom Götaland og Svealand, mellom Värmland, Dalsland og Västergötland, og den er totalt 5650 km2, 140 km lang, ligger 44 moh. og har en skjærgård med 22.000 øyer.

Fra Norge er avstanden til Karlstad og Vänern kort, og Vest-Europas største innsjø har fristelser for hele familien. En perlerad av øyer og skjær og blått hav i horisonten er lett å nå med Karlstads båtbusser, litt avslappende øyhopping eller gjennom å leie egen båt. Rett nedenfor Värmlands Opera i sentrum av Karlstad, ved Stora Torget, blir det hvert år laget en liten sandbanke der turister og byen innbyggere bader og soler seg.

Pirattur for ungene i Kristinehamn

Midt på sommeren arrangeres det piratturer to ganger i uken i Kristinehamn. Send ungene om bord på 1600-tallsskonnerten ”Bojorten”, og la de møte piratbesetningen, heise sjørøverflagg og legge ut på en spennende skattejakt. Mens kanonen fyres av i retning fremmede skip, holdes det stø kurs på den flotte øye Saxholmen. Hvis de voksne foretrekker en litt roligere båttur, er de tradisjonelle skjærgårdsturene mellom Kristinehamn, Hammarö og Karlstad midt i blinken.

Pilgrimsturer til øya Lurö

Det fins flera sjøveier ut til Lurö, pilgrimsøya i Vänern med aner tilbake til middelalderen. Her stoppet pilgrimene opp for bading, fiske og fugletitting før de reiste videre mot Nidaros. Historien forteller at det ble grunnlagt en kirke her på midten av 1100-tallet, og det gjøres nye, arkeologiske funn på øya nesten hvert år. Lurö kan vise til flere soltimer og bedre værforhold enn fastlandet, og det ekstra attraktivt å gå på oppdagelsesjakt på de gamle pilgrimsstiene.

Dyrön Naturreservat med tusenvis av sjøer

Dyrön er det siste tilskuddet på Kristinehamns liste over naturreservat, og det består av cirka 200 hektar jord og like mye vann. Du skal dra hit for de utrolig vakre strendene, det rike fuglelivet og den betagende naturen. Her er det lekende lett å finne en privat badeplass, og er du riktig heldig dukker det opp havørn som seiler over hodet ditt. Du velger fritt om du reiser til Vänerns perle med bil eller båt – men vel ankommet skal du slå av motoren og føle deg i ett med naturen; pust inn, pust ut – og nyt.

Vil du vite mer om hva man kan gjøre i Värmland?

På visitvarmland.se får du flere tips til hva du kan gjøre i Värmland.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden