Kunst og design i Värmland

Lyder navn som Klässbols Linneväveri og Racken Kunstnerkoloni kjent? De hører begge hjemme i vakre Värmland – regionen som grenser mot Norge i sitt vestre hjørne, smykker seg med byen Karlstad og deles på midten av den glitrende Klarälven.

  • Rackstadmuseet in Arvika, Värmland
  • Rackstadmuseet in Arvika, Värmland
  • Klässbols Linneväveri, in Värmland

Rackstadmuseet in Arvika, Värmland

Liv og røre på Rackstadmuseet

På samme måte som at Skagen har Skagenmalerne, har Värmland sin Rackstadkoloni. Den lille sjøen Racken har tiltrukket seg kunstnere siden forrige århundreskifte, og de fleste av dem kom direkte fra Paris, Stockholm og Göteborg for å oppleve den urørte naturen ved Arvika. Det var nordmannen Gustaf Fjæstad, som i 1901 flyttet inn her med sin kone, som la grunnlaget for Rackstadgruppen. Samme år slo også kunstneren Björn Ahlgrensson seg ved sjøen, og i 1903 kom blant annet Fritz Lindström til for å la seg inspirere.

Nasjonalromantisk lengsel

Kunstnerne hadde ikke noe felles program, men verkene deres viser tydelig at de malte og virket i samme miljø og landskap. I dag er begrepet Rackstadgruppen et typisk uttrykk for den nasjonalromantiske lengselen som fikk kunstnere til å søke seg til den svenske landsbygda rundt forrige århundreskifte.

Et mekka for kunstnerinteresserte

De som besøker Rackstadmuseet i dag, kan se på Oppstuhage som var skulptøren Christian Erikssons atelier og hjem, og som er brakt tilbake til sitt opprinnelige utseende. Samlingene på museet inkluderer verker av ”Vinterkongen” Gustaf Fjæstad, hans hustru Maja, Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström og mange flere, og de utstråler at kunstnerne lot seg inspirert av traktens håndverkere og forfinet verkene sine basert på hva de hadde lært på reiser til fjern og nær. Kunsthåndverket en opplever på Rackstadmuseet er unikt, og tillegg til permanente utstillinger, fins det også løpende utstillinger med moderne kunst – ofte da med tilknytning til de eldre kunstnerne og kunsthåndverkerne.

Klassiske Klässbols Linneväveri

Klässbol er en bitteliten by kun 20 kilometer sør for Arvika, og det er nettopp her du finner det berømte linveveriet som er ensbetydende med svensk design og kvalitet på sitt beste. Fabrikken og ikke minst butikken til Klässbols Linneväveri besøkes årlig av rundt 80 000 mennesker. Ikke bare er det fascinerende at det er fjerde generasjon som driver den 90 år gamle familiebedriften – de besøkende får rusle rundt i fabrikken på egen hånd for å ta håndverket og de originale, gamle vevestolene som fortsatt er i bruk i nærmere øyesyn. Hvis du sier ifra på forhånd, kan du også få en guidet tur og større innblikk i historien, hvordan selskapet arbeider i dag og hvilke tanker de har rundt fremtidens design.

Lin fra Klässbols Linneväveri i norske ambassader

Klässbols Linneväveri sine duker, servietter og håndklær er spredt over hele kloden, og samtlige norske ambassader er utstyrt med produkter herfra. I tillegg dominerer de fullstendig på Nobelfesten den 10. desember på slottet i Stockholm hvert år. Klässbolproduktene kan brukes i soverommet, kjøkkenet, i stuen og på badet – benytt sjansen til å gjøre kupp i fabrikkutsalget, der du kan nyte det faktum at 7 av de gamle, originale mønstrene fremdeles blir produsert.

Vil du vite mer om hva man kan gjøre i Värmland?

På visitvarmland.se får du flere tips til hva du kan gjøre i Värmland. 
 

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden