[text]

Uppsala & Sigtuna

Uppsala og Sigtuna ligger like nord for Stockholm, og egner seg supert for både dagsturer og lengre opphold. Atmosfæren i disse to byene er både inspirerende og fortryllende, og begge to bugner av historiske, kulturelle og moderne skatter.

  • Uppsala Cathedral
  • Uppsala Castle
  • Christmas time at Sigtuna, Sweden’s first town

Uppsala Cathedral

Uppsala

Så hva kan du se og gjøre i universitetsbyen Uppsala? Start med å besøke den til dels middelalderske, til dels gotiske Uppsala Domkyrka. Den ble innviet år 1435, restaurert i gotisk stil på 1800-tallet og er et absolutt must å titte på dersom du besøker Uppsala.

Gamla Uppsala, som ligger like nord for byen, kan skilte med imponerende gravhauger fra 500-tallet. I museet her kan du få vite mer om legendene rundt Svearikets konger og blodige menneskeofringer (akkurat denne biten elsker ungene), Reis hit for å besøke Gamla Uppsala Museum, Odinsborg restaurant og Disagården friluftsmuseum.

Carl von Linné

Et annet must i Uppsala er Carl von Linné, Sveriges største vitenskapsmann noensinne og faren til moderne taksonomi. Han bodde og arbeidet i Uppsala på 1700-tallet, og i byen fins det museer, hager og parker som er dedikert hans minne. Klikk her for å få vite absolutt alt om Carl von Linné.

Hvis barna begynner å kjede seg, kan dere stikke innom nærmeste kafé og gi dem dem pannekaker med pisket krem og syltetøy. Etterpå kan du slippe dem løs i Fyrishov Vannpark. I tillegg til at Uppsala har massevis av historisk sjarm, er dette også Sveriges fjerde største by med et godt utvalg av butikker, restauranter og kafeer.

Sigtuna

Byen Sigtuna – tror du den er sjarmerende? Stedet er faktisk en komplett idyll. Dette er også Sveriges første by, og den ble grunnlagt år 980.
Sigtuna ligger ved den nordlige bredden av innsjøen Mälaren, og de vindfulle gatene (som naturligvis er brosteinsbelagte) stammer fra den nesten 1000 år gamle hovedgaten der det fins trivelige butikker som selger svensk mote, design og kunsthåndverk.
Hvis du vil vite enda mer om Sigtunas historikk, skal du besøke Sigtuna Museum der det fins kjempefine utstillinger. Hvis du vil foreta litt ekte detektivarbeid innen livsførselen til vikingene, kan du enten besøke dette museet eller stikke innom turistkontoret på Stora Gatan og spørre etter en Futhark eller også en nøkkel. Nøkkelen vil nemlig hjelpe deg med å løse mysterier knyttet til byens mer enn 150 runesteiner.

Du skal besøke Sigtuna for å oppleve ekte, svensk småbysjarm, vikinghistorie, severdigheter og et bredt utvalg av butikker, restauranter, kafeer og vakre omgivelser.

Uppsala er en liten, kompakt by og lett å komme seg rundt i til fots, med buss eller sykkel.

Når?

Både Uppsala og Sigtuna er feriedestinasjoner hele året. Like vakre når de er kledt i hvitt på vinteren, som herlige på flotte sommerdager.

 

Take the boat to the Stockholm archipelago

Familieferie i Stockholm

Stockholm er ikke bare Sveriges hovedstad – om en kan velge mellom Oslo, København og Stockholm, er dette barnas definitive favoritt. Her fins massevis av flotte familieattraksjoner som Junibacken, Skansen og Gröna Lund.

Take the boat to the Stockholm archipelago

Kyst og skjærgård i Stockholm

Stockholm er bygget på 14 øyer, og når en først besøker hovedstaden er det et must å få et glimt av skjærgården. Over 30 000 holmer, skjær og øyer nås enkelt med de mange sightseeingbåtene som går fra sentrum.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden