Dalarnas deilige matfat

Dalarnas naturlandskap består av sjøer, skoger og langstrakte sletter. Dette speiles i regionens matfat som rommer alt fra Falukorv til fjellprodukter, tradisjonsrike bakervarer og førsteklasses restauranter. Stadig flere småprodusenter i Dalarna satser på nærprodusert og økologisk mat.

  • Dalahusby Hotell & Restaurang in Dalarna

Dalahusby Hotell & Restaurang in Dalarna

Det fins flere små produsenter som har gjort seg bemerket langt utover regionens grenser. LissEllas sennep er kåret til verdens beste og tillages i Garpenberg, mens Pyramidbageriet ligger i Hulån lager grovt, deilig brød som stekes i vedfyrt ovn og kjøpes på boks. Hansjö Meieri produserer mange salgs sorter nydelige oster, og i forretningen på stedet har godt utvalg. Den som søker det eksotiske, kan dra til Sahlins Struts i Borlänge der det fås kjøpt både biff, filet, røkt kjøtt og posteier av struts.

Falukorven berømt langt utenfor landets grenser

Falukorvens historie strekker seg tilbake til da driften var i full gang i koppergruvene på 1500-tallet og 1600-tallet. Okseskinn ble brukt til å lage tau, og restene som ble til overs etter slaktingen ble det laget pølser av. Vild-Hasse holder til i Malung ved Sälen og er spesialist på reinsdyrpølser og elgpølser. Her bys besøkende på anekdoter og historien om hvordan pølsen opprinnelig ble til.

Spisesteder med lokale spesialiteter

På Dala-Husby Hotells restaurant serveres deilige retter basert på lokale og ofte økologiske råvarer, mens menyen hos Görgen på Höjden i Rättvik speiler de ulike årstidene. Sopp og vilt fra skogen, sprellende fersk innsjøfisk og oster fra lokale meierier gjør dette stedet spesielt. Begge disse stedene er blant de 21 restaurantene i Dalarna som har fått en plass i White Guide, Sveriges eneste heldekkende restaurantguide.

Fricks Konditori i Rättvik, Siljans Konditori i Leksand og Bagarstugan i Falun er et knippe kafeer som er vel verdt et besøk. Gamla Staberg Trädgårdskafé og Kök har sjarmerende inne- og uteservering, og serverer deilige retter gjennom hele sommeren.

Vil du vite mer om hva man kan gjøre i Dalarna?

Få mer informasjon om hva Dalarna har å by på under visitdalarna.se.

Gyllene Hornet in Tällberg, Dalarna

Drøm søtt i Dalarna

I Dalarna fins alle overnattingsmuligheter. Hva med å overnatte i en celle i Falun Fengsel? Eller på en sjarmerende campingplass i vannkanten? Her fins alt fra flotte tømmerhytter og staute fjellstasjoner til førsteklasses hoteller med historisk sus.

 

Carl Larssongården in Sundborn, Dalarna

Kunst og kulturriket Dalarna

Regionen Dalarna bugner av sommerlige kulturseverdigheter for hele familien. Det er her du finner uforglemmelige steder som Carl Larsson-gården i Sundborn, Framtidsmuseet i Borlänge, kulturarenaen Dalhalla i Rättvik og akvarellmaleren Anders Zorns hjem og museum.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden