Dalahestens hjem i Dalarna

Hvem har vel ikke hørt om Dalahesten og Falurød maling? Dalarna er Sveriges mest kjente region når det kommer til kunsthåndverk, og formgivere henter ofte inspirasjon fra Carl Larssons hustru - Karin Larsson. Paret Larsson har satt sine spor på svensk kunst og design for alltid.

  • Dalecarlian/Dala horse

Dalecarlian/Dala horse

Dalahesten er et ikon, og den har vært laget i Dalarna i flere hundre år. I dag lages den i Nusnäs utenfor Mora, der en også kan se utstillinger, få guidede turer og kjøpe et originalt eksemplar. Gjennom årene har Dalahesten hatt sine krumspring – allerede i 1939 var den med på Sveriges stand på Expo-utstillingen i New York. Den samme flotte plassen fikk den også i 2010 – da i Shanghai. Lilla Lisa Design er en lokalprodusent som har kastet seg på trenden med Dalahesten, og lager delikate, morsomme smykker med hesten som symbol.

Falurøde hjem over hele regionen

Falu rødmaling symboliserer landets byggetradisjoner og svenskenes drøm om en liten, koselig hytte på landet. Fargen Falurød ses selvsagt på husene overalt i Dalarna, og den produseres fremdeles basert på råvarer brakt opp fra Falu Gruve før den ble stengt år 1992. Råvaren er estimert til å vare i cirka 100 år til. Synlig er også Jobs håndtrykte tekstiler, som kjennetegnes av svensk, lys design og levende mønster. I trykkeriet som er rett utenfor Leksand er det mulig å gjøre kupp i verkstedbutikken.

Spennende formgivere i Siljanstraktene

Den klassiske Leksandsstolen stammer også fra Dalarna. Det var her i Siljansbygden stolen så dagens lys i starten av 1900-tallet. Gjennom århundrene har Dalarna forsynt resten av Sverige med både stoler, bord og sofaer, og håndverkertradisjonen står like sterkt i distriktet den dag i dag.
De som er på rundreise gjennom Dalarna, bør absolutt besøke Lycka Form som produserer eksklusive Leksandpledd og Leksandtepper der mønstrene er inspirert av den dalslandske folkedrakten. Formgiveren Ylva Skarp lager mønster av bokstaver som siden trykkes på papir, og i butikken hennes i Hjortnäs utenfor Leksand åpner det seg en fantastisk verden av nyskapende produkter som er basert på tradisjonelt håndverk. Morsomme er også Pappelinas plasttepper som også har sitt utspring i denne regionen.

Nittsjö Keramikk har aner tilbake til 1843, og ligger i Rättvik ved Nittsjø. Her dreies blant annet vakre serviser, figurer og potter i henhold til gamle tradisjoner, og på verkstedet kan en gjøre kupp på 2. sorteringsvarer.

Ønsker du mer informasjon om hva man kan gjøre i Dalarna?

Få mer informasjon om hva Dalarna har å by på under visitdalarna.se.

Falun Mine/Falu koppargruva – World Heritage Site

Spenstig familiemoro i Dalarna

Det er i Dalarna en finner de supre familiedestinasjonene Orsa Rovdjurspark, Nisseland, Falu Gruva og Leksand Sommarland. Til sammen utgjør de en herlig miks av moro, lek og læring for både store og små. 

Carl Larssongården in Sundborn, Dalarna

Kunst og kulturriket Dalarna

Regionen Dalarna bugner av sommerlige kulturseverdigheter for hele familien. Det er her du finner uforglemmelige steder som Carl Larsson-gården i Sundborn, Framtidsmuseet i Borlänge, kulturarenaen Dalhalla i Rättvik og akvarellmaleren Anders Zorns hjem og museum.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden