[text]

Dalarna

Regionen Dalarna i Midt-Sverige grenser mot Norge i vest. Det kan virke som om Dalarna stikker av med seieren når det gjelder hva vi forbinder med Sverige – det er nemlig her du finner hytter i falurødt, den berømte Dalahesten og glitrende, idylliske innsjøer. Hvis du klarer å se for deg Sveriges største midtsommerfeiring og dype skoger i tillegg, så er du der.

 • Midsummer in Dalarna
 • Midsummer in Dalarna
 • Carl Larssongården in Sundborn, Dalarna
 • Traditional costume from Leksand in Dalarna
 • Tällberg in Dalarna
 • World's Largest Cross-Country Ski race, Vasaloppet
 • Manufacturing of the Dalecarlian/Dala horse
 • Dalecarlian/Dala horse
 • Falun Mine/Falu koppargruva – World Heritage Site
 • Family vacation in Dalarna
 • Herdsmaid, 1908. Zorn Museum.

Midsummer in Dalarna

Inspirert av Dalarna

Det kan virke som om Dalarna i seg selv inspirerer folk til å gjøre store ting. Ta Anders Zorn for eksempel (1860-1920), en av Sveriges største malere hvis verker henger i verdens største gallerier og museum. Han bodde i Mora på Zorngården, og du er hjertelig velkommen til å besøke Zorn-Huset for å se hvordan han levde. I Zorn Museet kan du titte på både hans og andres malerier. Alt befinner seg på ett og samme sted.

Blod, svette og tårer i Dalarna

Mora er også vertskap for verdens mest berømte skirenn, nemlig Vasaloppet. Hvis du har lyst på en ekte utfordring, så kan du gjennomføre dette 90 kilometer lange løpet mellom Sälen og Mora i selskap med cirka 15.000 andre skiløpere. På sommeren arrangeres CykelVasan i de samme løypene med terrengsykler.

Falun – hovedstaden i Dalarna

Den berømte rødfargen på hytter og tun i Dalarna, og minst halvparten av alle andre hus i Sverige, kalles som kjent for Falurød. Og hvis du besøker Falun Koppergruve og omgivelsene rundt som står på Unescos liste over verdensarv, vil du se mengder av denne fargen både på vegger og gulv. Her er det en egen gruveattraksjon som barn simpelthen elsker, og på stedet er det også en rekke gode restauranter og kafeer. Dette er et supert sted å dra på familieferie til.

Sundborn ligger i nærheten av koppergruven, og dette var hjemmet til maleren Carl Larsson og hans hustru Karin som faktisk regnes som verdens aller første interiørdesigner. Som maler fant Larsson inspirasjon i svensk folkekunst og de unike og vakre omgivelsene rundt Sundborn. Dette er et fantastisk sted for alle som har sans for Carl Larsson eller er interessert i svensk design.

Dalahester finner du absolutt overalt i Dalarna, og spesielt mange av dem er det i de sjarmerende småbyene Nusnäs og Tällberg som begge har en lang tradisjon med å lage dem. I Tällberg er innbyggerne også kjent for sine tradisjonelle folkedrakter som minner om bunader. Her kan du også delta i tradisjonell svensk midtsommerfeiring.  

Du tror det ikke før du ser det

Dalhalla er en utendørs friluftscene som er hugget ut i kalkstein og ligger i et nedlagt steinbrudd. Dette stedet er så vakkert at det svir i øynene, og akustikken får det til å høres ut som det er engler som synger. Forvent stjerneopptredener og konserter med opera, jazz og samtidsmusikk.

Og de dype mørke skogene og glitrende innsjøene vi nevnte innledningsvis? De finner du overalt i Dalarna.

Når?

Året rundt.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden