[text]

Kulturminner i Gøteborg

Gøteborg ligger på Sveriges glitrende vestkyst, og ble grunnlagt i året 1621. Byplanleggerne var nederlandske og elsket åpenbart kanaler, og byens sjøfartstradisjoner og spennende historikk speiles elegant i byens historiske bygninger.

  • Gunnebo Castle and Gardens

Gunnebo Castle and Gardens

Hvor skal en starte

Start spaserturen til Gøteborgs historiske bygninger ved det imponerende bymuseet Gøteborg Stadsmuseum. Bygningen er datert 1750, og ligger i Norra Hamngatan 12. Det politiske sentrum i Gøteborg er Gustav Adolfs Torg. Her finner du både Rådhuset i Gøteborg som ble oppført i 1673, og det mer moderne tilbygget som er tegnet av arkitekten Gunnar Asplund.

Kirker

Hvis du vil kombinere kirkebesøk med historikk og et snev av sjømat fra vestkysten, så besøk Feskekôrka ved Rosenlundsgatan. Dette arkitektoniske eksperimentet ble oppført i 1874 og både er og ser ut som en kirke. Det spesielle er at den rommer en mathall med boder og restauranter som byr på det ferskeste som fins innen Gøteborgs fisk og skalldyr.

Hvis du heller vil besøke kirker av den mer vanlige sorten, så dra til Vasakyrkan på Engelbrektsgatan som ble oppført i 1909 i en svensk variant av stilen Art Nouveau. For eldre kirker trenger du ikke se lenger enn til Göteborg Katedralen ved Kyrkogatan 28 fra 1815, Christiane Kyrkan (også kjent som "Den tyske kirke") fra 1748 ved Norra Hamngatan og Örgryte Kyrkan fra midten av 1200-tallet på Danska Plan.

Trendye Gamle Haga

Haga er den eldste og en av de mest karakteristiske bydelene i Göteborg, og den skriver seg tilbake til 1600-tallet. Tidligere var dette byens arbeiderstrøk med bitte små trehus, men nå er det en av Gøteborgs hippeste bydeler. Her kan du vandre rundt i brosteinsbelagte gater, finne små antikvitetsskatter og vintage i second-hand forretningene og ta en velfortjent pause på en av de mange koselige kafeene.

Slottslignende severdigheter

Hvis du vil ha et innblikk i hvordan den mer velstående halvparten av byens befolkning bodde i Gøteborg på 1700-tallet, så kan du reise til den kremfargede neoklassiske arkitekturperlen Gunnebo Slott og Trädgårdar. Slottet ligger bare 10 minutter med buss eller bil fra sentrum av Gøteborg. Her kan du oppleve en staselig slottspark, vakre hager, kafé, en restaurant og en gavebutikk. Hvis du vil få mest mulig ut av besøket, så delta på en omvisning. Slottet er åpent hele året, men det er spesielt imponerende ved juletider når det tradisjonen tro arrangeres et fantastisk julemarked her.

Besøk Gøteborgs offisielle hjemmeside for flere detaljer om alle disse historiske stedene og kulturminner.

Tips:

Det er en god idé å kjøpe Gothenburg City Card. Du får gratis transport med trikk og buss, gratis parkering dersom du kjører egen bil og gratis inngang på en lang rekke attraksjoner og severdigheter i tillegg til rabatt i utvalgte forretninger.

 

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden