[text]

Gøteborgs nære skjærgård

Vestkysten i Sverige er viden kjent for vakre øyer, granittklipper, flotte strender og fine fiskemuligheter. Men visste du at noen av de koseligste øyene fins rett utenfor Gøteborg sentrum? Perler som Brännö, Donsö, Styrsö og Vrångö ligger bare en trikkebillett unna Kungsportsavenyen.

  • Easy access to the archipelago outside Gothenburg

Easy access to the archipelago outside Gothenburg

Langs kysten av Sveriges andre hovedstad fins det mange flotte øyer å dra på familietur til. I nord ligger større øyer som Björkö, Hönö og Öckerö, og dit går det gratis bilferje over fra stedet Hjuvik. Øyene har vandrerhjem, hotell og hytter til leie, og dermed kan skjærgårdopplevelsen nytes over flere dager.

Ta trikken fra sentrum ut i skjærgården

Litt lenger sør ligger øyene Brännö, Donsö, Styrsö og Vrångö. Hit kan en ta trikken fra sentrum av Gøteborg. På stoppestedet Saltholmen hopper en enkelt av trikken og videre om bord i skjærgårdsferjene som bringer en raskt ut i den vakre skjærgården. Disse øyene er helt spesielle; pittoreske smågater, sjarmerende bebyggelse fra forrige århundre og nydelige strender er bare noe av det som venter.

Levende øysamfunn på Brännö og Donsö

Brännö er et i aller høyeste grad levende skjærgårdssamfunn som har cirka 800 fastboende. I motsetning til andre øyer har en her tradisjonelt sett livnært seg av jordbruk, losjobber og sjøfart. På Donsö har fiske og rederinæring fortsatt stor betydning, og her fins ti rederier i full drift. For barnefamilier er dette et lite paradis – vakre naturstier og flotte bademuligheter fins på alle kanter.

Flotte fiskemuligheter og supre svaberg på Styrsö

Styrsö har nesten 1400 fastboende, og her fins det butikker, kafé og restaurant i tillegg til fine strender, barnevennlige brygger og svaberg. En godt bevart hemmelighet for mange, er det fantastisk sjarmerende pensjonatet Styrsö Skäret. God mat og skjønne værelser toppes av sjøutsikt. På sørsida av øya kan de som søker fiskelykken boltre seg fullt ut – Styrsö er altså et sted for både avslapning og aktivitet.

Barnevennlig på Vrångö

Vrångö er den sydligst beliggende bebodde øya i Gøteborgs skjærgård, og her bor det nesten 400 mennesker. Fiske er fortsatt en viktig næring, men øya er først og fremst kjent for sine barnevennlige sandstrender og vakre natur. Her fins det både butikk og kiosk, så alt ligger til rette for en piknik i det fri.

Øya Vinga ligger i den ytre skjærgården, og er Gøteborgs vestligste punkt. Det var her visesangeren Evert Taube bodde sine første femten år da faren hans var fyrmester på øya. Nå er Vinga Fyr et landemerke, og øya smykker seg med noen av vestkystens desidert beste badevann. Sommerstid kommer en hit med utfluktsbåt som tas fra Stenpiren.

Bademuligheter i nærheten av sentrum

Hvis du har knapphet på tid og ikke rekker å reise ut i selve skjærgården, ligger sjøene Delsjön og Härlanda tjärn bare en kort trikketur unna sentrum av Gøteborg. Byen har også flere populære innendørs bad, hvorav Valhalla ligger mest sentralt. Eventyrbad for de aller minste som trenger å kjøle seg ned fins i Åby og Frölunda.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden