[text]

Mat på farten i Gøteborg

Gøteborg er en sjøfartsby og en smeltedigel for sjømatsgastronomi som er bygget opp rundt Skandinavias største havn. Så du kan forvente deg topp sjømat på ethvert gatehjørne.

  • Fiskekyrkan in Gothenburg

Fiskekyrkan in Gothenburg

Mathaller

Stora Saluhallen på Kungstorget er Göteborgs største mathall, og den skriver seg fra 1889. Med over 40 salgsboder og spisesteder er dette sentrum for trivelige lunsjer både i hverdagen og lørdager. Ute etter favoritter som serverer tradisjonelle, svenske retter? Amanda Boman er et uhøytidelig og trivelig sted. Hvis du vil oppleve solide, svenske retter i mathallen stående i en bar, så besøk Kåges Hörna & Bar.

Favoritter i nabolaget

Feskekôrka ligger rett ved siden av kanalen, og i den tidligere kirken rommes det sjømatboder, restauranter og take aways. Kjøp lunsj i en av bodene, og sett deg utenfor med flott utsikt til kanalen. Vestkysten er berømt for sine saftige hummere, reker, østers, blåskjell og smektende kreps, og dermed bringer Feskekôrka begrepene gatemat og fastfood til et helt nytt nivå.

Grillköket Jonsborg på hovedgaten "Avenyn" er en lokal favoritt blant de som skal spise En halv Special. Men det er i grunn ingenting som er halvveis spesielt med denne retten – den er tvert i mot helt unik. Retten består av pølse i grillet lompe med sinnsykt mye potetstappe og rekesalat på toppen, og egner seg supert for eventyrlystne. 

Svensk fast food

I Göteborg fins det en pølsekiosk på hvert eneste gatehjørne. Og de er ikke som de norske. Svenskene har sin egen unike versjon av pølser, og løfter begrepet pølse i brød til et helt nytt nivå. Du kan spise den på vanlig måte, eller på fransk, innbakt stil. Eller, ganske kreativt, med potetmos og innpakket i et mykt flatbrød som kalles for tunnbrödsrulle. Slik får du garantert i deg alle ukens karbohydrater på en gang. Men ikke bekymre deg; når det snør -5C og du står på gaten, trenger du jo dette drivstoffet. Ikke vær sjenert ved pølsebodene. Spis pølsen mens du står midt i gata, det er nemlig det innbyggerne gjør. Det kan oppstå et kritisk øyeblikk når potetmosen klemmes ut idet du skal ta den siste biten av tunnbrödsrullen - vær forberedt med ekstra servietter.

Tips:

Hvis du vil oppleve Sveriges største fiskeauksjon, så gå til Fiskhamnen og besøke Fiskeauksjonen kl. 06.30 (mandager 07.00, stengt i helgene). Publikum kan ikke by, men det er her du kan få et glimt av Göteborgs stjernekokker mens de kjemper for å sikre seg fisk og skalldyr fra vestkysten.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden