[text]

Kulinariske severdigheter i Gøteborg

Gøteborg har et fantastisk utvalg av supre spisesteder; alt fra sjarmende kafeer, til topp kroer som serverer husmannskost og flotte gourmetrestauranter. Men byen har også kulinariske severdigheter som den ærverdige Saluhallen, Feskekörka og fiskeauksjonen for morgenfugler.

  • Fiskekyrkan in Gothenburg

Fiskekyrkan in Gothenburg

Feskekörka er fra 1874, og er en av Gøteborgs mest kjente severdigheter. Den karakteristiske bygningen rommer både spisesteder og en mengde av disker der det tilbys et bredt utvalg av fersk fisk og skalldyr.

Inspirert av norske stavkirker

Bygningen var opprinnelig et eksperiment utført av Victor von Gegerfelt, en av datidens dominerende arkitekter. Han var inspirert av norske stavkirker og gotiske steinkirker, og ideen var å skape en bygning med et stort rom uten pæler. På flotte sommerdager kan en kjøpe med seg en pose ferske reker som nytes på utsiden ved kanalen, eller en kan besøke restauranten Gabriel som ligger i annen etasje i bygningen.

Morsom fiskeauksjon for morgenfugler

Sveriges største fiskeauksjon har gått av stabelen på samme sted i over hundre år – nemlig i Gøteborgs havn. Morgenfugler kan støte på kjente Gøteborg-restauratører som er på plass for å sikre seg havets delikatesser grytidlig om morgenen. Fisken som auksjoneres bort kommer fra hele Sverige, og utvalget består av både ferskvannsfisk og sjøfisk. Privatpersoner kan ikke by på auksjonen, men den er en morsom happening som gir et genuint innblikk i byens matkultur.

Stora Saluhallen med flust av fristelser

Stora Saluhallen som ligger i enden av Kungsportsavenyen er en artig attraksjon. Her fins det et 40-talls forskjellige matforretninger som selger ulike delikatesser fra hele verden; ost, kaffe, pølser, smektende skinker og smakfulle krydder er bare noe av det. Kungstorget har vært byens markedsplass siden midten av 1800-tallet, og allerede år 1850 ble det oppført en slags basar i halvsirkel rundt den siden av torget som vender mot Vallgraven. I 1889 ble Stora Saluhallen oppført, tegnet av arkitekten Hans Hedlund. Basaren ble revet på 1960-tallet, mens salget i Stora Saluhallen og på Kungstorget foregår den dag i dag. Atsmofæren sitter som et skudd når kjøpmennene roper ut tilbudene, og for å få med seg maksimalt med stemning anbefales lunsj på stedet.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden