Svensk semla

Semla er de berømte bollene som det skjæres ut et topplokk av, og som deretter fylles med mandelmasse og massevis av krem før lokket dyttes forsiktig på igjen. Med et dryss av melis til slutt. Tradisjonelt spises bollene kun dagen før fasten, men i Sverige nyter bollenarkomane dem daglig fra jul og helt frem til påske.

  • Swedish semla

Swedish semla

Når:

På ”Fettisdagen”. Til tross for at svenskene ikke er et overvektig folkeslag, har de altså en egen dag som de kaller for Fetetirsdag.

Hvor:

Du finner semlor i hvert eneste bakeri og kafé med respekt for seg selv. Og overalt ellers hvor de har sansen for det søte liv.

Hvem:

I Sverige fins det Semlanarkomane som elsker bollene og spiser dem daglig. Men du finner også tradisjonalister som kun spiser dem i helgene, og også ekte tradisjonalister som bare spiser dem på selve Fetetirsdag.

Hvordan spise semlor slik en svenske gjør det:

Start med å ta av lokket. Bruk det til å skyfle opp noe av den deilige kremen. Fortsett med resten av bollen. Det fins de som bare trykker den inn i munnen med hendene. Og så fins det selvsagt dem som bruker gaffel. Bohemene spiser den med skje. Og vi turister – vi spiser den lett forvirret. Tradisjonalistene bestiller semlor i en bolle med varm melk. Her fins det altså fremgangsmetoder å velge mellom.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden