Svensk julebord

Julen og selve oppkjøringen til høytiden i Sverige, handler kun om én ting: Det svenske, berømte julebordet. Dette er tiden da ofte mer enn hundre delikatesser presenteres på rekke og rad på enten langbord eller flere mindre bord foran restaurantgjesten. Og som ellers i det svenske samfunnet, er det selvsagt slik at en skal innta rettene i en viss rekkefølge. Hovedregelen er at det er 5 retter. Du bør unne deg en ren, ny tallerken mellom hver rett. Store mengder øl og snaps må være lett tilgjengelig. Og etter endt måltid skal du selvsagt være stappmett.

  • Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Når:

Den 24. desember, selve julaften, eller hver eneste dag i hele desember måned når restauranter og barer dekker opp til julebord for bedrifter.

Hvor:

Over hele Sverige.

Hvem:

Svenskene spiser julebord med familien både på julaften, med venner i helgene gjennom hele desember måned og med kollegaer i ukedagene.

Hvordan du nyter julebord slik svenskene gjør det:

Start med sild, fortsett med kjøttpålegg, pateer og reinsdyrpølse, gå deretter videre til varmrettene som blant annet inkluderer klassikeren Janssons Fristelse (potetmos, løk og sild), varme kjøttstuinger, oster og til slutt desserter og søtsaker. Selv om den vanligvis ikke står fremme på buffeen, er også lutefisk tilgjengelig. Akkurat så herlig og smakfull som vi finner den hjemme i Norge.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden