En tradisjonell svensk jul

Når det er jul i Sverige, stråler storbyer, småbyer og tettsteder om kapp med det hvite vinterlandskapet. Se for deg det perfekte julekortet – så er du der.

  • Lucia celebration in December every year
  • Christmas market at Liseberg in Gothenburg
  • Christmas in Sweden
  • Christmas market in the heart of Malmö
  • Mulled wine and gingerbread
  • Christmas market in Gamla Stan/Old Town, Stockholm
  • Christmas smorgasbord at Bjertorps Castle

Lucia celebration in December every year

Julemarkeder

Nyt den friske luften, få roser i kinnene og ta med deg den indre gleden din ut i gatene. Pakk deg selv inn med skjerf, lue og votter og prøv lykken på skøytebanen før du spaserer gjennom de herlige julemarkedene i Stockholm, Göteborg og Malmö.

Få varmen gjennom en kopp gløgg, og nyt synet av nydelig kunsthåndverk og juledekorasjoner. Du finner også typiske, svenske juledelikatesser på markedene, så vær på utkikk etter spekepølse, reinsdyrkjøtt og tradisjonelt svensk julegodteri. 

Lucia

Prøv å besøke Sverige den 13. desember, eller uken før. Da feires nemlig den over 400 år gamle tradisjonen St. Lucia med kirkekonserter og Luciatog i mye større grad enn vi gjør i Norge. På selve Luciadagen dukker tusenvis av jenter med lys i håret opp over det ganske land, og på alle skoler og i gatene går de i tog og lyser opp vinterlandskapet. 

Jentene er kledt i lange, hvite kjoler, holder stearinlys og bærer en krans med lys på hodet. Tilskuerne stimler til i både byer, tettsteder og kirker, og mens jentene deler ut lussekatter og synger vakre sanger, kler guttene seg ut som pepperkakemenn, alver og stjernegutter. Opplevelsen er intet mindre enn magisk.

Julebord

Fra slutten av november frem til jul, får du servert tradisjonelt julebord på de fleste svenske restauranter. På julebordet finner du det beste innen svenske delikatesser, som eksempelvis sild, gravlaks, leverpostei, kjeks, oster, skinker, kjøttboller med rødbetesalat og lutefisk. Svenskene elsker julebordet sitt såpass mye at de faktisk spiser det på julaften også.

Jul i Nisseland

Dypt inne hjertet av Dalarna, i Midt-Sverige, kan du hilse på julenissens reinsdyr, besøke julenissens verksted og se det lille lageret der alle gavene ligger og venter. Deretter får du besøke Julenissens hus og personlig overrekke ønskelisten din til selve hovedpersonen. Dermed er en så å si sikret å få det en ønsker seg på julaften.

Tips:

Bestill julebord i god tid.

Family holiday in the Swedish Mountains

La de små fartsfantomene kose seg i snøen

Svenskene er veldig glade i vinterfjellene, spesielt skistedene. Det finnes masse aktiviteter spesielt for barn, for eksempel snøparker, lekeområder, hopp og temaaktiviteter.

Illuminated Art museum in Gothenburg at Christmas

Julehilsen fra Göteborg

Göteborg kler seg i julestasen bare for deg! Den glitrende julebelysningen strekker seg fra fornøyelsesparken Liseberg og hele veien ned til sentrumshavnen.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden