[text]

Sveriges nasjonalparker

Med et areal på totalt 731.589 hektar fordelt på 29 nasjonalparker, er det nesten fristende å si at Sverige i praksis er en eneste stor nasjonalpark. Den første nasjonalparken, Sarek, ble etablert i 1909, og var den første i sitt slag i Europa. I denne parken fins det et veldig frodig, bølgende terreng, men mesteparten består faktisk av fjellandskap som dekker nesten 90 % av parkens samlede areal.

  • Lookout from Skierffe, Rapadalen in Swedish Lapland
  • Tyresta National park, 20 km outside Stockholm
  • Rapadalen in Sarek, Swedish Lapland
  • Stenshuvud National Park in Skåne
  • Kosterhavets National park in Bohuslän

Lookout from Skierffe, Rapadalen in Swedish Lapland

Eventyr under polarsirkelen

Reis nordover og besøk en av de fire nasjonalparkene i Laponia (Lappland). Dette er et av mange steder i Sverige som står på Unescos liste over verdensarv. Her kan du oppleve bosettingsområdene til samene, og teste dine egne overlevelsesinstinkter mens du klatrer i fjellet og på tundraen, over tøffe vidder og forserer fosser og elver som skriver seg fra isbreer.

Sarek (som rommer mer enn 100 isbreer) og Padjelanta (masse sjøer og langstrakte vidder med åpent landskap) er to av Sveriges største nasjonalparker. Muddus er kjent for dype raviner, mens Stora Sjöfallet klinker til med massevis av skog og tøffe utforbakker.

Se etter elg, gaupe, jerv og den utrydningstruede fjellreven. Gå på tur fra desember-mars hvis du vil oppleve nordlyset. Men anse deg herved for advart: Disse naturområdene er ikke for barnemat å regne. Det du kan forvente er knalltøffe vandreturer og spennende villmarkseventyr.

Parkaktiviteter året rundt

Hvis du vil oppleve noe spennende alle fire årstider, kan du dra til Fulufjället Nasjonalpark i Midt-Sverige. Denne er en PAN Park, som tilhører et nettverk grunnlagt av World Wildlife Fund (WWF) Europa. Nasjonalparken er et himmelrike for den som elsker natur; her kan du rusle gjennom dype daler, forsere platåer og titte på verdens eldste tre. Gå på bærplukking, fisk eller benytt sjansen til å ta en dukkert i en krystallklar innsjø. På vinteren kan du stå på ski, kjøre hundeslede og gå med truger. Sånn bare for gøy skyld, kan du prøve deg på isklatring opp Sveriges høyeste foss på 112 meter. Tiveden Nasjonalpark, som ligger cirka midt mellom Stockholm og Göteborg, består av nesten mer vann enn park. Også her arrangeres det mange aktiviteter året rundt.

Skogsparker

Hvis du foretrekker å la broddene bli igjen hjemme og heller har sansen for løvskog, skal du reise til nasjonalparkene sør i landet. Söderåsen Nasjonalpark, Dalby Söderskog Nasjonalpark og Stenshuvud Nasjonalpark dekker totalt rundt 2000 hektar. Du har helt rett om det slår deg at dette er enorme areal med natur.

Sjø og sandparker

Kosterhavet Nasjonalpark er Sveriges første marine nasjonalpark, og ble innviet september 2009. Den består av farvannene og kyststripen rundt Kosterøyene.

Hvis du er ute etter kysttema i ferien, kan du besøke Haparanda Skjærgård Nasjonalpark som ligger i Bottenviken. Her finner du massevis av øyer med langstrakte hvite sandstrender.
 

De svenske nasjonalparkene er meget godt vedlikeholdt, og alle som besøker dem oppmuntres til å respektere naturen fullt og helt. Her finner du en komplett liste over alle parkene;  benytt sjansen til å lese mer om den du skal reise til slik at du pakker med deg passende klær og utstyr. Passende tøy kan være alt fra solbriller og bikini, til superundertøy til bruk i arktiske strøk. Det kan alltids være smart å ta med seg en manual for hvordan en bygger en iglo under ekstreme værforhold også – du vet aldri.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden