[text]

Miljøvennlige reiser

Spasering, sykling, togreiser og offentlig transport er de mest miljøvennlige måtene å reise på når du er i Sverige. Vi sier ikke at du skal spasere eller sykle fra sandstrendene helt i sør til villmarka under polarsirkelen i nord (selv om det slettes ikke er en dårlig idé...), men du kan gjøre fotavtrykket ditt av karbondioksid mye mindre gjennom å velge miljøvennlige transportmidler.

Heldigvis tilbyr Sveriges jernbane, aktørene innen offentlig transport og flyselskaper miljøvennlige valgmuligheter. La oss bruke dem for å bidra til bevaringen av Sveriges vakre landskap, byer og tettsteder.

  • Public transport in Gothenburg

Public transport in Gothenburg

Spasering

Det fins vel ingen bedre, mer miljøvennlig transportmåte enn dine egne to ben? Så når du besøker Sveriges tre største byer, Stockholm, Göteborg og Malmö, kan du ta med deg et par komfortable sko, fylle en resirkulert plastflaske med vann fra springen og legge ut på tur. De fleste av byenes attraksjoner innen kultur og historikk, butikker og andre severdigheter ligger som regel kun en spasertur unna. Og hvis de ikke gjør det, hva med ...

…sykling

Sykling er populært i Sverige. Stockholm, Göteborg og Malmö, i tillegg til de fleste andre svenske byer, har alle flotte sykkelveier som bringer deg til, gjennom og forbi alle attraksjoner. De tre storbyene har også supre, sponsede ordninger innen sykkelutleie, og sesongen varer vanligvis fra april til november. Les mer om leie av sykkel i Stockholm, Göteborg og Malmö. Du skal bare tenke at du er kul når du sykler, for i Sverige er det supertrendy (ja, der også fins det horder av menn i tettsittende sykkelutstyr) å pendle med sykkel til og fra jobben, sykle ungene til barnehage og skole, og selvsagt også sykle for moro skyld. Heng deg på trenden, og husk hjelm!

Offentlig transport

Noen mennesker klager på offentlig transport, "det er fullt av folk, en får aldri sitte, bussen kommer alltid for sent .... ”. Ikke hør på dem, i hvert fall ikke når du er i Sverige. Du kan reise meget komfortabelt på kryss og tvers gjennom Sverige med offentlig transport, og bare nyte severdighetene som suser forbi. Og du vet aldri – kanskje får du en ny venn underveis, i tillegg til at det en fantastisk måte å få observert lokalbefolkningen på. Om du kjøper Polarsirkel Kortet fra SJ, Sveriges svar på NSB, vil du får ekstra god tid til å stifte nye bekjentskap. Togturen bringer deg rett inn til hjertet av Lappland, og du kan gå av på stasjonen i Abisko Nasjonalpark for å titte på nordlyset.

Også i Sveriges byer fungerer offentlig transport med tog, buss, trikker og båter veldig bra. Svenskene har sansen for punktlighet, orden og fremfor alt miljøvennlige reisemåter. Jernbanen og trikkene går for det meste på fornybar energi, bussene blir nå gradvis konvertert til biogass og båt- og ferjeselskaper ser seg aktivt om etter alternative drivstoff og iverksetter andre miljøvennlige tiltak.

Her får du informasjon om offentlig transport i Sverige og ulike bykort som tilbys.

Med bil og leie av bil

Reiser du til Sverige med egen bil, campingvogn eller bobil? Godt vedlikeholdte veier og motorveier er det som møter deg, og du kan kjøre bil hele strekningen fra Sør-Sverige til lengst nord, under polarsirkelen. Hvis du er interessert, kan du klikke her for en miljøvennlig kjøreguide som gir tips og råd om hvordan du kan redusere utslippet ditt i Sveriges flotte natur.

De største bilutleiefirmaene er representert ved alle landets flyplasser, ferjeterminaler og i større byer. Hvis du skal leie bil, så hold utkikk etter miljøvennlige priskupp på biler som er snillere mot miljøet.

Taxi

Når du ankommer Stockholm Arlanda Airport er det bare til å bestille en økotaxi først som sist, for det er faktisk de eneste drosjene som har tillatelse til å betjene flyplassen. Regelen gjelder ikke på Göteborg Landvetter og Malmø Flyplass, så sjekk biltypen før du setter deg inn. Hvis du er nødt til å praie en taxi midt på gata, så forviss deg om at du velger en hybrid, en elektrisk, en som går på biogass eller et annet miljøvennlig kjøretøy. For å holde på den gode stemningen, så husk å avtale pris på forhånd.

Flyfart og flyplasser

Sverige har tre storbyflyplasser; Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetterog Malmö Flyplass. Det er i tillegg til en lang rekke, regionale flyplasser.  Her kan du lese mer om Sveriges største flyplasser og hvilke tjenester de tilbyr.

Stockholm Arlanda Airport er den største selvsagt, og den har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med å redusere innvirkningen flyplassen har på miljøet. Vi lar Swedavia, flyplassoperatøren, forklare det for deg. For å gjøre en lang historie kort, var dette den aller første flyplassen som ble tildelt Airport Carbon Accreditation’s høyeste miljøutmerkelse. 

Sveriges største nasjonale og internasjonale flyselskap SAS gjør også en real innsats for å redusere karbonutslippet og håndtere sin miljøpåvirkning på best mulig måte. Faktisk har SAS konsernets flyselskaper både ISO 14001 og EMAS miljøsertifikat.

Vennligst nyt Sverige på mest mulig ansvarlig måte gjennom å reise miljøvennlig!

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden