[text]

Lappland og samene

Samenes landområde, også kalt Lappland og Sápmi på deres eget språk, strekker seg over de arktiske områdene i Sverige, Norge, Finland og Russland. Samene er en av verdens urfolkbefolkninger og har sitt eget språk, kultur og skikker som skiller seg fra samfunnene rundt dem. Og et lite tips fra oss: Det blir super stemning om du kaller dem nettopp samer og refererer til landområdet deres med ordet Sápmi.

  • Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland
  • Nature's Best arrangement Nutti Sámi Siida, Lapland
  • Sami hand craft
  • Sarek Nationalpark in Laponia, Swedish Lapland
  • Sami handcraft

Sami handicraft from Njarka Sami camp, Jämtland

Sápmi er et land med snødekte fjell, brusende elver, urørte innsjøer og bekker, tundra og skog. Det er et fredelig område med unik, naturlig skjønnhet, og selvsagt en perfekt destinasjon når det gjelder å komme bort fra hverdagen.

Samene har bodd her i uminnelige tider, og forfedrene deres var jegere og fiskere som plukket ville planter og bær. I utgangspunktet levde de av hva naturens spiskammers kunne tilby, og dette tankesettet er fremdeles grunnideen til de turistdestinasjonene i regionen som eies av samene selv. Du kjenner dem igjen på deres eget kvalitetsstempel - ’Sápmi Experience’.

Reinsdyr

Reinsdyret er et sentralt element i livet og hverdagen til samene, og det har det også historisk sett alltid vært. I rollen som jegere fulgte samene tradisjonelt sett reinsdyrflokken på de gamle trekkrutene som skiftet etter årstidene – fra vinter til vår, fra sommer til høst.

Njarka Sami Camp ved innsjøen Häggsjön like vest for Åre, Sveriges største skianlegg, kommer du tett innpå reinsdyr på reinsdyrgården. Her kan du lære om reinsdyr, mate både dem og kalvene deres, prøve deg på lassokasting og få innblikk i samisk kultur og skikker. Holder åpent fra 1. juli - 15. august, og lenger etter avtale.

Hvis du er ute etter den optimale reinsdyropplevelsen, kan du besøke Nutti Sámi Siida som arrangerer kanefart med reinsdyr. Eller, du kan gå turer i fjellet med en samisk guide og slå deg ned for natten på det fantastiske stedet Reindeer Lodge. Senteret ligger ved Jukkasjärvi, der du også finner ICEHOTEL (på vinteren). Åpent hele året.

I Sápmi fins det et bredt utvalg av aktiviteter, blant annet ridning, fiske og jakt i verdensklasse, flotte naturopplevelser og mye mer. Du finner en komplett liste over reiseaktører som er merket Sápmi Experience her.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden