[text]

Det økologiske Malmö

Om du hadde besøkt Malmö på slutten av 1980-tallet, ville du ha lagt merke til sjokkstemningen som skrev seg fra at tusenvis ble permittert fra Kockums verft. Atmosfæren både i og rundt Skånes største by var preget av fortvilelse og nedgangstider.

Noen byer ville ha kastet inn håndkleet, men ikke Malmö. Den tok seg sammen, reiste seg og tok verdens beste hevn. Resultatet er en suksessrik og attraktiv kystby som bobler av liv, og som ikke bare har det i kjeften når det kommer til miljø og bærekraftig utvikling – men som tar den helt ut også i handling.

Besøk Malmö for å se hvordan din egen by eller tettsted muligens blir i fremtiden.

  • Western harbour in Malmö
  • Locally and organic vegetables at Rötter in Malmö
  • Möllevångstorget in Malmö
  • Pildammsparken in Malmö
  • Restaurant Salt & Brygga in Malmö
  • Ribersborgs beach in Malmö
  • Fair Trade Coffee at Café Barista in Malmö
  • Malmö

Western harbour in Malmö

Det er utrolig hva etableringen av et nytt universitet, nye, attraktive forretningsvirksomheter og oppføring av en 22 kilometer lang bro mellom Malmö og København kan ha å si.

Malmö har gjort både dette og mer til. På en miljøvennlig måte.

Er Malmö + Miljøvennlighet = Sant?

Ja, faktisk. Når industrien trakk seg ut av Malmö, begynte byen å bygge en ny fremtid i Västra Hamnen. Denne bydelen hadde vært åsted for virkelig tung, forurensende industri, og er nå omgjort til en attraktiv bydel med både boliger og bedrifter som drives på 100 % lokal, fornybar energi, har lavt energiforbruk og grønne tak. Hvis det er ett sted i Malmö som symboliserer byens forvandling til en bærekraftig by, er det Västra Hamnen. Har du lyst på en sykkeltur til Västra Hamnen og noen av byens andre miljøvennlige attraksjoner? Malmö er en fantastisk by å sykle i; pannekakeflatt landskap, kompakt og 420 km med sykkelstier er stikkord for det som venter.

Se etter sykkelutleiefirmaer i sentrum av byen og oversikt over miljøvennlige attraksjoner og opplevelser på Malmö Green Map. De beste måtene å bli kjent med Malmö på, er selvsagt gjennom å sykle eller spasere. Du har også muligheten til å benytte deg av offentlig transport

I tillegg til å være bærekraftig og smart rent miljømessig sett, byr bydelen Västra Hamnen på nydelig utsikt over Öresund. Her fins det flotte fortauer rammet inn av skjønne restauranter, kafeer og forretninger. Det er hit innbyggerne selv går for å nyte en dukkert i det rene vannet, og det bør du selv teste ut også.

Høydepunktet i bydelen, bokstavelig talt, er den 190 meter og 54 etasjer høye bygningen Turning Torso. Det er en boligblokk, så det er dessverre ikke mulig å gå inn i den. Synd, ettersom utsikten derfra må være helt utrolig.

Grønne tak og Fair Trade

Augustenborg Ecocity, som ligger cirka 1 kilometer unna sentrum, finner du verdens største takhager. Du lurer kanskje på hva poenget med de er? Da 2000-tallet nærmet seg, var boligområdet Augustenborg nedslitt og ble forlatt av innbyggerne. Byen tok en økologisk tilnærming til problemet ved å rulle ut 10.000 m2 grønn takvegetasjon for å unngå flom i området, som tidligere hadde vært et problem. De laget store grøntområder, forbedret energieffektiviteten og økte antall gjenvinningsstasjoner. Bortsett fra at bydelen er en rollemodell innen bærekraft, er dette et virkelig kult sted å besøke, og også beboerne virker fornøyde med endringene etter som også leilighetene deres ble renovert (også miljøvennlig, selvsagt).

Malmö var Sveriges første Fairtrade by, hvilket innebærer at den fremmer og stimulerer kontinuerlige forbedringer innen etisk forbruk. Dette er også en av grunnene til det økende antall fair trade restauranter, kafeer, klesbutikker, design og møbelforretninger og andre forhandlere av fair trade produkter i byen.

Reis til Malmö og opplev en by som rister av seg sin industrielle fortid og strener selvsikker mot en bærekraftig fremtid. Byen har et bredt utvalg av kulturelle attraksjoner, vakre parker og hager, en lang rekke supre spisesteder og flotte shoppingmuligheter.

Hvis du har lyst til å vite mer om miljøvennlige Malmö, kan du klikke her for en innholdsrik guide utgitt av kommunen.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden