[text]
 • Eco-tourism with Urnatur
 • Treehotel in Swedish Lapland
 • Biking in Dalarna
 • Oysters by Nature’s Best Everts Sjöbod
 • Aurora Sky Station in Abisko, Swedish Lapland
 • Timber rafting by Nature’s Best
 • Kolarbyn Eco-lodge in Central Sweden
 • Nature's Best arrangement Nutti Sámi Siida, Lapland
 • Nature's Best arrangement Nutti Sámi Siida, Lapland
 • Wild Animal Safari with “Stockholm Outback”
 • Wild Animal Safari with “Stockholm Outback”

Eco-tourism with Urnatur

1. Sykling i Dalarna


Du visste det kanskje fra før, men Dalarna er regionen i Midt-Sverige som først og fremst er kjent for de søte, rosemalte Dalahestene og skiløpet Vasaloppet. Men regionen er også godt på vei til å bli kjent for sine tøffe og varierte sykkelstier gjennom fjell, flatmark, skog og asfaltløyper.  Sjekk sykling i Dalarna. Det fins to sykkelsentra i regionen; Säfsen og Sälen. Begge er kjent for fantastiske skiløyper, men de blir ekte sykkelparadis når snøen går på våren. Falun er regionens største by, og der fins både Falun koppergruve som står på Unescos liste over verdensarv, og en gigantisk 90-meters hoppbakke som står som en bauta midt i byen. Noen av Sveriges dyktigste profesjonelle syklister er vokst opp i denne sjarmerende bakkebyen, så her gjelder det å nyte landskapet fullt ut, og teste alle utforløypene og langrennsløypene. Falun er også hjemstedet til Sveriges eneste velodrom, så hvis du er interessert i sykkelrace, er dette rette stedet å reise til.

Til toppen av artikkelen

2. Urnatur

Paret som driver Urnatur, Håkan Strotz og Ulrika Krynitz, skriver følgende på hjemmesiden sin: ”Foruten den lille bondegården, driver vi også en tre-eremitasje; altså et økologisk trehotell eller et hotell i helt naturlig design som du kan trekke deg tilbake til”. Kjært barn har mange navn, men dette er definitivt et sted å slappe av, senke skuldrene, reflektere og fordype deg i landskapet du befinner deg i. Og drar du hit, befinner du deg i skogen Holaved, rett sør for Ödeshög på den østlige bredden av innsjøen Vättern i Sør-Sverige. Du velger mellom overnattingsalternativ som Mosetempelet, Ulvehytta, Pilgrimshytta, Hattehytta eller Luftslottet, og både de og fellesarealene har individuell design. Urnatur har vunnet priser og utmerkelser for alle de riktige grunnene, og aktivitetstilbudet rommer blant annet trespikking, fiske, beite, spaserturer, kanopadling og båtturer.

Åpent fra april til oktober.

Til toppen av artikkelen

3. Trehotellet

Kan du se for deg en flygende tallerken som svever 5 meter over bakken? Vi sikter ikke til en dårlig science-fiction film fra 1950-tallet – dette er hva du opplever på Treehotel i Harads ved Luleå. Hotellrommene er oppkalt etter eget utseende og fasiliteter, og bærer navn som UFO, The Bird’s nest og Mirrorcube. Samtlige er plassert høyt oppe i trærne midt inne i vakker furuskog, og her får gjestene eventyrlig fugleperspektiv over både skogen, dalen og Luleälven som renner forbi rett nedenfor. Visse moderne bekvemmeligheter er ofret på grunn av miljøhensyn, men når du svever høyt der oppe i ditt eget, personlige rede, kommer du neppe til å merke det.

Rett i nærheten av Treehotel, avhengig av årstid, kan du prøve deg på hundesledekjøring, fiske og kajakkpadling og oppleve nordlyset.

Til toppen av artikkelen

4. Nutti Sami Siida

Hvis det er noen som virkelig vet hvordan det er å leve i pakt med naturen, er det samene i Sápmi (Sameland). Gjennom årtusener har de tatt vare på naturområdene i Arktis på beste måte, og det vil du også gjøre dersom du drar til Nutti Sami Siida der du overnatter og kaster deg ut på miljøvennlige eventyr sammen med en lokal, samisk ekspertguide. Senteret ligger i nærheten av ICEHOTEL, i Taigaskogen 3 km fra Jukkasjärvi. Det fins to overnattingsalternativer; en miljøvennlig hytte med få fasiliteter, og en samisk lavvo med null fasiliteter. Velg alternativet som innebærer en seng laget av kvister og reinsdyrskinn – vi tenker selvsagt ikke på hytta! Reiser du hit, kommer det nok heller ikke som en overraskelse at utendørsaktivitetene foregår i det som kanskje er Europas siste gjenværende villmark. En guidet tur i Abisko Nasjonalpark bringer deg til glitrende fjelltopper, daler og fossefall. Hit drar du for å oppleve nordlyset eller midnattssolen, men ikke minst for å møte samene og få et innblikk i deres herlige kultur og tradisjoner.

Til toppen av artikkelen

5. Everts Sjöbod

Everts Sjöbod ligger 2 km nordvest for det idylliske skjærgårdssamfunnet Grebbestad. Brødrene Lars og Per Karlsson er profesjonelle fiskere som vet alt som er verdt å vite når det gjelder å fange både hummer og andre skalldyr i de mørke, dype farvannene stedet er omgitt av. La dem ta deg med ut i Bohusläns fantastiske skjærgård på hummersafari, krepsefiske eller også østerssafari. Og ja, du får selvsagt spise fangsten! Andre aktiviteter inkluderer makrellfiske, krepsekoking og østerssmaking. Hummerfisket i Sverige starter alltid den første mandagen etter den 20. september, og den beste tiden for å fange dem er fra da av og til desember. Miljøvennlig fiske og økologiske måltider blir ikke bedre enn dette!

Til toppen av artikkelen

6. Växjö

Växjö er en livlig, sjarmerende småby i Sør-Sverige. Den ble utropt til ”Europas grønneste by” av BBC i 2007 for sin innsats for å skape et mer miljøvennlig og bærekraftig miljø for innbyggerne sine. Siden den gang har byen seilt opp som favoritten blant bevegelser som arbeider for miljøvennlige bomiljøer, og den har vunnet priser og utmerkelser til både høyre og venstre. Og det skulle bare mangle; Växjö startet arbeidet med å rense opp i forurensede innsjøer på 1970-tallet, og siden den gang har byen vært et foregangseksempel. Byen har som målsetning å være fri for fossilt brensel år 2030, og så langt virker prosjektet lovende. Den øker sin andel av fornybar energi, den bygger økologiske hus som varmes opp av kroppsvarme og elektriske apparater, stadig flere innbyggere benytter seg av miljøvennlige transportmidler og sykler for å komme seg fra A - B, og en økende mengde mennesker kjøper økologiske produkter. Alt er vel og bra. Växjö er en stjerne som gjør ord om til handling når det gjelder miljø. Hit reiser du for å få inspirasjon til miljøvennlige tiltak der du selv bor.

Til toppen av artikkelen

7. Linköping

Vet du hva en vertikal bondegård er? Det kommer innbyggerne i Linköping i Sør-Sverige til å finne ut av i 2013 når verdens første Plantagon Drivhus, et 54 meter høyt, sørvendt, trekantet drivhus reiser seg i sentrum av byen. Den vertikale bondegården vil være klar for matproduksjon i 2014, og cirka 150 000 innbyggere vil kunne få en real prøvesmak på de vertikaltvoksende grønnsakene. Foruten dyrket mark vil den spesielle bondegården som strekker seg opp mot himmelen også romme et kompetansesenter innen urbant landbruk og er vel verdt et besøk dersom du ønsker et innblikk i fremtidens mat.

Til toppen av artikkelen

8. Aurora Sky Station

Når vi nå først befinner oss her oppe i himmelen, ville det vært unaturlig å ikke nevne skyene rundt Aurora Sky Station i Abisko Nasjonalpark i Lappland i Nord-Sverige. Dette er nemlig et av verdens aller beste steder å oppleve nordlyset. Det helt utrolig vakre, naturlige lysshowet vises fra rundt begynnelsen av september (ved byen Kiruna) til rundt slutten av mars over hele svenske Lappland.

Det fins ingen garanti for at du får se nordlyset, og skyer er den viktigste årsaken til at du kan gå glipp av det. Så la oss krysse fingrene for klarvær!

En stolheis bringer deg opp til observasjonstårnet, stasjonens nordlysutstilling, kafé og en suvenirbutikk. Anse deg for advart når det gjelder værforholdene – i disse høydene kan det bli iskaldt!

Til toppen av artikkelen

9. Tømmerrafting i Värmland

Klarälven, Sveriges lengste elv som er over 500 km lang, er stedet der dette fantastiske eventyret i Värmland finner sted. De ansatte på Vildmark Adventures viser deg hvordan du bygger flåten, utstyrer deg med stokker og tau og annet basisutstyr, og deretter er det opp til deg selv å bygge din transportmåte og faktisk også et hjem for alt mellom 1 dag og en uke. Du sover under et telt på flåten, eller slår opp telt langs elvebredden. Drøm i vei; late, avslappende dager der du seiler ned en svakt sildrende elv, uten en eneste bekymring i hele verden.

Til toppen av artikkelen

10. Kolarbyn

Kolarbyn øko-lodge ligger i Bergslagen rundt 2 timer med buss, tog eller bil nordvest for Stockholm. Området er kjent for sine tett bevokste skoger og mange innsjøer. Øko-lodge består av 12 skogshytter som smelter perfekt inn i skoglandskapet, og hver av dem har to harde sengebrisker med saueskinnsdekke og en peis. For norske speidere kommer det ikke som en overraskelse at du hogger din egen ved og tenner opp selv! Mat er inkludert på guidede turer og pakketilbud, og ellers tar du med medbrakt og tilbereder over åpen ild utendørs. Eller hvorfor ikke plukke sopp og bær og leve av det du finner i skogen? Andre aktiviteter inkluderer guidede turer, overlevelseskurs i villmarken, elg- og beversafari og hyling med den lokale ulveflokken. Nei, det siste med ulvehyling er faktisk ikke en spøk!

Til toppen av artikkelen

11. Stockholm Outback

Stockholm er en by med topp skandinavisk design, vil uteliv, supre restauranter og...

Slike attributter betyr ikke det døyt for elg, rådyr, villsvin, rev, hare og fugler som bor rett utenfor bykjernen. Din guide fra Stockholm Outback plukker deg opp på hotellet gratis og kjører deg 30 minutter sør for byen der det venter en 3-timers oppdagelsesjakt gjennom Stockholms flora og fauna. Sjansen for at du kommer til å møte en eller flere av ”stockholmerne” nevnt ovenfor er stor. Konklusjon? En super måte å oppleve den ekte, naturlige siden av Stockholm på.

Til toppen av artikkelen

12. Göteborg Kulturkalas

Göteborg Kulturkalas går over seks dager i august måned hvert år, og er en kjempefest som hyller alt innen levende musikk, dans, design/mote, film, gatekunstnere, håndverk, historie, komedie, poesi og teater. Byens myndigheter, arrangører, leverandører og arenaer har gått sammen om å lage dette gigantiske gratisarrangementet så miljøvennlig som mulig. Du kan gi ditt eget bidrag ved å gå eller sykle til og fra festivalområdene, ved å sortere avfallet ditt og ved å velge en gjenfyllbar kopp når du kjøper drikke. Kom og nyt festen på en av Sveriges største og mest miljøvennlige festivaler i Göteborg!

Til toppen av artikkelen

13. Augustenborg

Augustenborg Ecocity ligger en kort spasertur eller sykkeltur unna Malmö sentrum, og det er her du finner verdens største takhager. På starten av 90-tallet begynte innbyggerne i dette boligområdet å forlate stedet i hopetall fordi det var så nedslitt. Så hva skulle en gjøre? Myndighetene besluttet å rulle ut 10.000 m2 grønn takvegetasjon for å unngå flom i området (som hadde vært et problem tidligere), de bygget et avløpssystem med kanaler, og beboerne lagde nye hager og bomiljø som passet ypperlig for det lokale dyrelivet. Pluss mange andre tiltak. Besøk Augustenborg neste gang du er i Malmö for å se med egne øyne hva som skjer når en fremtidsrettet by og et knippe av borgerne dens velger å gjøre forandringer til det bedre.

Til toppen av artikkelen

14. Ájtte Museum og Ájtte restaurant

Ájtte Museum og Restaurant Ájtte ligger i Jokkmokk i Sápmi (Sameland), og er en institusjon av meget stor betydning som drives av samefolket selv. De varierte utstillingene og presentasjonene forteller om livet, kulturen og tradisjonene som samene har hatt i årtusener. Museet gir et flott innblikk i naturen og kulturen i fjellområdet rundt i tillegg til generell turistinformasjon. Ikke glem å besøke stedets restaurant for en smak av samisk matkultur!

Til toppen av artikkelen

Vi vil legge ut tips om flere miljøvennlige attraksjoner på disse sidene løpende, så besøk oss hyppig for oppdateringer.

Sjekk gjerne linkene for mer informasjon om åpningstider, sesonger og interessante detaljer.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden