[text]

Naturelskende Sverige

Naturen fins overalt – til alles store glede. I nord er det villmark, frådende elver, høye alpine topper og langstrakte vidder i Lappland. I sør er det bølgende landskap og nydelige strender. I øst fins det kystlinje og magiske skjærgårder. Og i vest fins det både kyst og gigantiske innsjøer. Selv i Sveriges tre største byer Stockholm, Göteborg og Malmö, finner du vakker natur praktisk talt på dørstokken.

  • Kosterhavets National park in Bohuslän
  • Stenshuvud National Park in Skåne
  • Sarek in Swedish Lapland
  • Bovallstrand Marina in West Sweden
  • Huvudskär islet, Stockholm archipelago

Kosterhavets National park in Bohuslän

Nord

Nesten alt i Lappland i Nord-Sverige handler om store naturopplevelser du ikke ønsker å gå glipp av. Vi gir deg to eksempler for å illustrere hva du har i vente.

Det første er det fantastiske nordlyset som oppleves i Abisko Nasjonalpark fra november-april ved Abisko Fjellstasjon. Og hvis det er komplett fred og ro du ønsker, anbefaler vi en tur til Sarek Nasjonalpark. Sarek er 2.000 kvadratkilometer stor, og rommer høye fjelltopper, daler og frådende elver. Og ingenting annet. Her er du helt på egen hånd, og derfor er det også nødvendig med erfaring fra liknende terreng dersom du legger ut på tur for å temme Sarek.

Sør

Skal du reise til Sør-Sverige? Vil du titte på et gigantisk steinhode i en særdeles naturlig setting? Da skal du dra til Stenshuvud Nasjonalpark. Stenshuvud betyr steinhode på norsk, og denne steinblokken ved kysten er cirka 100 meter høy og ligner på et hode. Fra toppen av hodet er det fantastisk utsikt over Østersjøen og over til den danske øya Bornholm. Selve hodet er omgitte av frodig skog, lyng og myr. Stedet egner seg godt hvis du vil nyte vakker utsikt, er supert for utflukter og er strålende for sjelen. Og du kan selvsagt ta en dukkert om du ønsker.

Øst

Reis østover med kurs for Sveriges skjærgårder, og start med Stockholm som har en av landets flotteste. Hva du kan finne på? Dra på øyhopping med en av ferjene som går fra Strömkajen foran Grand Hotel, Nybrokajen eller Rådhuset. Det finnes et bredt utvalg av overnattingssteder i skjærgården, som faktisk består av hele 24 000 øyer.

Vest

Den flotteste naturen i Vest-Sverige finner du i Bohuslän og langs hele vestkysten. Vestkysten er verdensberømt for skalldyrene sine; østers, hummer, krabbe, kreps og reker. Besøk det sjarmerende fiskesamfunnet Grebbestad der du kan delta på hummersafari og østerssafari, og nyt fangsten på Everts Sjöbod, en restaurert sjøbod fra 1800-tallet.

Om du vil vite mer om farvannene i Vest-Sverige, skal du dra til Sveriges første marine nasjonalpark - Kosterhavet Nasjonalpark. Den ligger rundt Kosterøyene som har en unik kystlinje bestående av strender, vakre øyer og Sveriges eneste korallrev. Du kan ta båt fra Göteborg ut til mange av øyene langs vestkysten.

Hvor kan jeg dra?

Overalt hvor du vil! Allemannsrätten i Sverige gir deg rett til å kose deg i fred og ro så lenge du forlater naturen slik du fant den. Så ta på deg joggesko, pakk ryggsekken og legg ut på en fantastisk ferd gjennom Sveriges natur.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden