[text]

Regionene - Norrland

Den nordligste delen av Sverige rommer massevis av karakteristiske råvarer og spennende mattradisjoner. Den kjellerlagrede geitosten som skriver seg fra kun et knippe, små gårder i Jämtland og Härjedalen, som har unik karakter og smak fra den enkelte kjelleren, står på Slow Food Foundation sin liste over biologisk mangfold, The Arc of Taste. Den mest kjente og anerkjente osten er Västerbottensosten fra regionen med samme navn. Dette er en hard kumelk-ost med små hull og kornet konsistens, og den gir kokkene et bredt register å spille på.

  • Fresh cheese from Tivars Gårdsmejeri in Jämtland
  • Åre in Jämtland
  • Restaurant Fäviken Magasinet in Jämtland
  • Sarek in Swedish Lapland
  • Souvas - smoked reindeer
  • Kalix löjrom (roe of Vendace from Kalix)

Fresh cheese from Tivars Gårdsmejeri in Jämtland

Kjøkkenet til samene i Lappland er en egen, gastronomisk verden. En av de mest karakteristiske rettene er suovas, som betyr røkt på norsk, og er lett saltet og røkt reinkjøtt som helst serveres med deilig og kompakt usyret brød og tyttebær. Smaken blir selvsagt enda bedre når retten er kaldrøkt på tradisjonell måte i en lappkåta, altså sametelt, over åpen ild.

Det er i kystbyen Kalix, i den helt nordlige delen av Østersjøen, at en finner de unike forholdene som kreves for produksjon av silderogn. Rognen er Sveriges svar på størkaviar, og har en fantastisk friskhet, delikat smak, smidig tekstur og en anelse smak av salt.

Regionen Jämtland er et eldorado for matentusiaster, og rommer en lang rekke småskala matprodusenter. Konsekvensen er at området rundt Östersund er utpekt som UNESCO City of Gastronomy. Litt nord for Sveriges største skidestinasjon, Åre, ligger også Fäviken Magasinet som er en av de mest omtalte nye restaurantene i den internasjonale matverdenen. Ingen ekte matentusiaster kan motstå den fantastiske menyen til vidunderbarnet og kjøkkensjefen Magnus Nilsson, som er basert på hva som er dyrket, plukket og skutt rundt denne nordlig beliggende eiendommen midt ute i ødemarka.

Kilde: The World’s 50 Best Restaurants

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden