[text]

Sverige – rik på historie, selvsikker når det gjelder fremtiden

Per i dag er nordisk gastronomi selve fokuspunktet for internasjonal matpresse. Sverige, sammen med de andre nordiske landene, tilbyr en oase av ren, urørt natur, i tillegg til moderne, eksotiske smaksopplevelser. Det er mer enn 1500 kilometer fra godt over polarsirkelen til de fruktbare slettene på sørspissen av Sverige, og dermed rommer landet en rekke forskjellige klimasoner som sørger for et mangfold av flora, fauna og tradisjoner - og eksepsjonelle naturressurser.

  • Newly picked blueberries
  • Mushroom picking
  • Magnus Nilsson at Fäviken Magasinet, Jämtland
  • Swedish cinnamon bun
  • Fika at Café da Matteo in Gothenburg
  • Swedish apples from Kivik

Newly picked blueberries

På sommeren og høsten springer svensker i alle aldre og med ulik bakgrunn ut i skogen og plukker sopp, bær og frukt. Slagene varierer sterkt fra en region til en annen. Det fins et overveldende stort antall ulike soppslag, over 500 bærsorter og nesten like mange forskjellige typer epler. I skogen og på viddene vokser det blåbær, markjordbær, multer, tyttebær, rognebær, hyllebær og mye mer. Noen spises best ferske med melk eller fløte, mens andre er supre til hjemmelaget syltetøy, safter og fruktsiruper som kan nytes i de kalde årstidene.

Mange svensker, og et økende antall restauranter, har sin egen hage – enten hjemme eller på hytta. Bjørnebær, solbær, stikkelsbær og bringebærbusker er populære. Og det samme gjelder rabarbra, og trær med epler, pærer, plommer og moreller. De mer ambisiøse hageeierne dyrker grønnsaker og lager sine egne urtehager.

Behovet for å oppbevare mat under ganske tøffe værforhold har vært medvirkende til utviklingen av det svenske kjøkkenet – en har strukket holdbarheten maksimalt gjennom tørking, røyking, salting og andre metoder. De mange variasjonene på innlagt sild er muligens det beste svenske eksempelet på dette - de fleste av dem har en søt og sur base. Gravet laks er et annet eksempel. Gravlaks pleide å være saltet og gravd ned i bakken for å bevare holdbarheten til den skulle spises. I dag druknes gravlaksen isteden i en lake av salt, pepper, sukker og dill i alt fra et par timer til to dager for å skape den samme holdbarheten.

Kaffen kom fra Tyrkia til Sverige på den tiden da Finland var en del av landet, og per i dag er finnene det folkeslaget i verden som drikker mest kaffe – med Sverige på en god andreplass. I Sverige er fika blitt et kulturelt fenomen – vi snakker om den berømt kaffepausen svenskene tar et par ganger daglig sammen med familie, venner eller kolleger. Fika betyr å nippe til en kopp kaffe eller te, og ofte, men ikke nødvendigvis, spise små kjeks, kaker eller kanelboller ved siden av. I både storbyene og småbyene i Sverige er kafeer og konditorier nå blitt et sentrum for begivenhetene – det er der alt skjer!

Vitaliteten innen nordisk gastronomi understrekes på mange ulike måter. Parallelt med den livlige restaurantarenaen dukker det nå opp et økende antall nye, småskalaprodusenter og aktører innen mat og drikke både på landsbygda og i byene. Mikro-og nanobryggerier, mobile slakterier, busser med cider- og eplejuicepresser, steinovnbakerier, småskala osteprodusenter, dyrkere av grønnsaker og urter og økologiske grise- og storfegårder er supre eksempler. Mange av disse nye håndverksproduktene fremstilles også i nært samarbeid med lokale kokker.

Også antallet vingårder stiger, til tross for at vi befinner oss såpass langt nord. De rundt 30 registrerte vinprodusentene er i den sørlige delen av Sverige og på øyene Gotland og Öland i Østersjøen.

Kilde: The World's 50 Best Restaurants

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden