[text]

Alfred Nobel Museum

Finn ut mer om Alfred Nobel på Alfred Nobel museene i Stockholm og Karlskoga.

  • Alfred Nobel
  • The Nobel Museum in the Old Town in Stockholm
  • Nobel Banquet

Alfred Nobel

En fredselskende dynamittoppfinner

Alfred Nobel (1833-1896) var en svenskfødt oppfinner, internasjonal industrialist, filantrop og poet som ble berømt for oppfinnelsen av dynamitt. Han opprettet Nobelprisene etter sin død gjennom å testamentere mesteparten av formuen sin til etableringen av dem. 

Nobelprisene

Helt siden 1901 har Nobel Prisen årlig blitt tildelt den 10. desember, på årsdagen for Alfred Nobels død. Prisen deles ut for prestasjoner innenfor fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fred, og fra 1968 har det også blitt utdelt en pris innen økonomiske fag. Sistnevnte er sponset av Sveriges Riksbank.

Det som gjør alt strevet verdt det

Vinnerne får en medalje, et Nobeldiplom, cirka 6 millioner i kontanter, en klapp på skulderen fra Kong Carl XVI Gustaf av Sverige, pluss en ettertraktet invitasjon til Nobelbanketten. Banketten er den berømte, fjernsynsoverførte middagen som avholdes i den Blå Hallen i Stockholm Rådhus med 1300 gjester, der de beste svenske kokkene tryller frem gourmetretter basert på svenske delikatesser.  Fredsprisen blir utdelt i Oslo av tidligere statsminister og leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland.

Alfred Nobel Museene

Få vite alt om Nobels liv, oppfinnelser, Nobels fredspris, nobelprisvinnere og deres prestasjoner gjennom den permanente utstillingen på Nobelmuseet på Stortorget i Gamla Stan bare et brosteinkast unna Kungliga Slottet i Stockholm. Museet er meget familievennlig, med to egne saler dedikert barn og en egen spørsmålskonkurranse som holder dem sysselsatt.

Nobelmuseet i Karlskoga ligger rett i nærheten av Nobels private sommerresidens på Björkborn Herregård, der han tilbrakte de siste somrene i livet sitt. Museet rommer flere permanente utstillinger som gir et fyldig innblikk i hans liv og arbeid, og inkluderer også en rekonstruksjon av laboratoriet hans, hans dødsmaske, medaljer og personlige eiendeler.

Nobel på farten

Nobel museet bidrar til å spre Nobels historie over hele verden med sin globale vandreutstilling. Det siste tilskuddet er: Alfred Nobel – Nettverk og innovasjoner. Den startet i Dubai i april 2008 og befinner seg nå i Tokyo. 

Tips?

Grand Hôtel: Kleng deg innpå noen av prisvinnerne og få autografene deres på Grand Hôtel hvor de overnatter mens de er i Stockholm.

Nobel museet: Gratis 45 minutters omvisning på svensk hver dag kl. 14.00. Tirsdager også kl. 17.00.

Bistro Nobel: Ta en ekte svensk fika i kafeen som ligger i museet. Ikke glem å snu stolen på hodet for å se hvilken prisvinner som har sittet på akkurat din stol og signert den med en autograf!

Pippi, one of the most translated children's books

Sveriges litteratur - fra poesi til fiksjon

Vanligvis sier en at Sveriges moderne litteraturhistorie skriver seg tilbake fra 1700-tallet, med mystikeren og filosofen Emanuel Swedenborg i spissen. I siste halvdel av 1700-tallet skrev nasjonalpoeten Carl Michael Bellman livsbejaende og dødbringende drikkeviser, og frivole og idylliske viser om det gode livet på landet.

Birka in lake Mälaren, called Sweden´s first city

En gylden arv

Så sent som for bare hundre år siden var Sverige et underutviklet jordbruksland, et av de fattigste i Europa.

Annonsering:

A part of the official gateway to Sweden